Promovisana knjiga: “Kalesijski zlatni ljiljani i dobitnici ratnih priznanja Armije i MUP-a RBiH“

U prepunoj sali BKC “Alija Izetbegović” Kalesija (7.2.2018. godine/16:00 sati) u povodu obilježavanja 25. godišnjice od formiranja kalesijske ratne 205. brdske birgade upriličena je promocija knjige monografija „Kalesijski“zlatni ljiljani” i dobitnici ratnih priznanja Armije i MUP-a RBiH.

Promotori knjige bili su: prof. dr. Salih Kulenović, Enver Kurtić, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Kalesija i mr. Dževad Tosunbegović – autor monografije.

Monografija govori o ljudima koji su se na području općine Kalesija i šire posebno istakli u odbrani svoje domovine i koji su proglašeni nosiocima ratnih priznanja.

U knjizi su obrađena poglavlja: Kalesija u prošlosti sa posebnim osvrtom na borbu Bošnjaka za svoju opstojnost; period agresije na BiH 1992-1995; predstavljene su biografije dobitnika ratnih priznanja: Značke “Zlatni ljiljan”, Zlatne policijske značke i Srebrenog štita, zajedno sa literarnim učeničkim radovima posvećenim poginulim dobitnicima najvećih ratnih priznanja. U knjizi je također predstavljena biografija Mehdina Senada Hodžića, heroja oslobodilačkog rata, koji je porijeklom sa područja općine Kalesija.

Na promociji je naglašeno da je osim onih kojima su dodjeljena ratna priznanja Armije i MUP-a RBiH bilo i drugih zaslužnih u periodu odbrane od agresije. Njihovi herojski podvizi i postignuća zaslužuju svoje mjesto u historiji i da ih buduće generacije Bošnjaka nikada ne zaborave.

Učenici Arnela Pezić (OŠ Kalesija), Emir Halilović (OŠ Memići) i Amra Majdančić (OŠ Vukovije) pročitali su svoje napisane radove – pjesme i podijeljeni su pokloni – knjige svim učenicima čiji su radovi uvršteni u knjigu.

Nakon promocije upriličeno je druženje učesnika promocije u holu BKC “Alija Izetbegović” Kalesija.

Pored članova porodica dobitnika najvećih ratnih priznanja na promociji je pristvovao veliki broj ratnih komandanata, demobilisanih boraca, zatim predstavnici boračkih organizacija, lokalnih i viših nivoa vlasti, te brojni građani i učenici osnovnih i srednjih škola (OŠ Kalesija, OŠ Rainci Gornji, OŠ Tojšići, OŠ Vukovije, OŠ Memići i MSŠ Kalesija).

Treba istaći da su brojne delagacije, prije početka promocije na Centralnom spomen obilježju u Kalesiji položili cvijeće i proučili fatihu kalesijskim šehidima.

Odbor za izdavanje Monografije čine: Enver Kurtić – predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Kalesija, Mirsad Gutić – general ARBiH, Edin Ramić – federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice, Sead Džafić – načelnik općine Kalesija, Avdo Joldić, Ibro Huremović i Emir Majdančić dobitnici “Zlatnog ljiljana”.

Recezenti Monografije su: prof. dr. Salih Kulenović, dr.Izet Hadžić i prof. Samir Halilović, a izdavači su: Gradska biblioteka Kalesija i Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Kalesija.

Pokrovitelji knjige i promocije su: Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i općina Kalesija.

Kalesijskim “Zlatnim ljiljanima” i svim drugim znanim i neznanim herojima odbrane Kalesije i Bosne i Hercegovine, posebno onima koji u odbrani od agresije dadoše i svoje živote.

FOTO:

(S. Halilović/Neon TV)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: