Promovisan 7. broj „Šeherdžika“, časopisa za kulturnu historiju Gornje Spreče

U prostojimama osnovne škole Memići, 22. marta 2022. godine sa početkom u 18:00 sati, upriličena je promocija sedmog broja časopisa „ŠEHERDŽIK“.Promotori časopisa bili su: Fahrudin Sinanović, književnik i novinar, mr. Dževad Tosunbegović i mr. Samir Halilović, urednici.

Program je započeo intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. Na promociji je istaknuto da časopis Šeherdžik povremeno izlazi od 2008. godine.U sedmom broju časopisa priređeno je 12 radova od kojih se većina odnosi na istraživanje bošnjačko-muslimanskog stanovništva naselja Gornje Spreče polovinom 19. vijeka. Popisi prezentirani u ovim radovima prvi put se predstavljaju našoj javnosti.

Posebno je istaknut rad: Bulatovci u defteru iz 1850/51. godine autora Samira Halilovića i Kemala Nurkića kojim su obuhvaćena istraživanja stanovništva i porodica na području tadašnjeg sela Bulatovci odnosno na području današnjih naselja Memići, Bulatovci, Mahala, Zukići i Hemlijaši. Pored ostalog, naglašeno je da je na području tadašnjeg sela (tačnije džemata) Bulatovci 1851.godine bila 71 kuća sa ukupno 231 muških stanovnika, muslimana. U naselju je popisano 37 različitih prezimena: Agić, Alić, Babić, Bešić, Beširović, Bilačević, Bosankić, Dursinović, Helić, Herić, Ibrahimović, Idrisović, Imamović, Jahić, Kazanović, Kobojić, Lihović, Lozničanin, Memić, Memišević, Menović, Mešanović, Moranić, Mrkić, Mujić, Muratović, Oručević, Pešterović, Ramić, Selimović, Suburević, Šabčanović, Tutunović, Vildić, Zoltović, Zukić i Zulanović. Najbrojnije popisano prezime bilo je Zukić sa 10 kuća, zatim Alić, Memić i Agić.

Istaknuto je da se komparativnom analizom podataka iz deftera sa podacima iz gruntovnih i matičnih knjiga nastalih za vrijeme austrougarske uprave i kraljevine Jugoslavije, popisa Bošnjačko – muslimanskog stanovništva u džematu Bulatovci (1942. godine), te kasnijih popisa stanovništva mogu se dobiti precizniji podaci o porodicama, kontinuitetu vlasništva nad zemljom, migracionom kretanju stanovništva…Promotori su istakli da ovi podaci predstavljaju značajan doprinos u proučavanju lokalne historije, te dobru osnovu za dalja geneološka, demografska, historijska, sociološka i druga proučavanja stanovništva ovog područja.

Organizatori promocije bili su BZK Preporod Kalesija, BZK Osmaci i Udruženje prognanika Gornja Spreča Kalesija.Izdavanje sedmog broja časopisa Šeherdžik realizovano je pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i ministra Edina Ramića.Na kraju promocije prisutnima koji su pomogli izdavanje časopisa i direktoru škole Memići Mirzetu Aliću uručen je poklon primjerak časopisa.

Učenica 9-b razreda Amina Mehmedović recitovala je bošnjačku narodnu pjesmu: „Tekla Sava, niz Beograd sama…“

Voditelj programa bili su učenici 9-b razreda osnovne škole Memići: Almedina Vildić i Haris Halilović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: