Promocija u BKC-u: “Seoske strahote” Admira Delića osvježenje su na bh. književnoj sceni

Promocija knjige “Seoske strahote” autora Admira Delića održana je u Bosanskom kulturnom centru u Kalesiji. Knjigu su publici predstavili kalesijski književnik Fahrudin Sinanović, Samir Karić scenarista prvog stripa o Srebrenici pod nazivom “Prešli su” i autor Admir Delić. Na promociji je rečeno da je knjiga “Seoske strahote” Admira Delića osvježenje na bosanskohercegovačkoj književnoj sceni. Predstavlja odličan spoj dva umjetnička izaraza: književnog teksta i crteća, odnosno ilustracija.

“Seoske strahote” su strašne priče sa sela, one koje su se nekada pričale uz ognjište, dok nena lomi pogaču, iz šporeta miriše skoro gotov krompir za večeru, a djed unučad plaši događajima iz vodenica. Ova neobična knjiga donosi 36 priča i ilustracija različitih čudovišta, smještenih u dolinu rijeke Gribaje koja protiče kroz Delićevo rodno mjesto Tojšiće nadomak Kalesije. Svima im je zajedničko da su pisane narodnim jezikom uz posebno kreirane ilustracije.

Priče miješaju horor, komediju, narodna predanja i autorove ilustracije, za svako čudovište, avet ili duha ponaosob. Uz knjigu dolaze i dvije mape. Jedna prikazuje mitsko selo Kalaj, a druga izmaštanu dolinu rijeke Gribaje sa mapiranim čudovištima iz narodnog folklora, kojeg je Admir za ovo područje iznova osmislio.

Admir Delić a.k.a. Jerome Stickman bavi se ilustriranjem više od deset godina. Delićev rad baziran je na digitalnom crtanju i većinom je okrenut ka webu, gdje i objavljuje svoje stripove, odnosno na izlogu svoje virtuelne kuće – Stickbook. Međutim, kroz svoju dosadašnju ilustratorsku karijeru potpisao se i kao autor stripova koji su doživjeli svoja printana izdanja. Autor je stripa o prvom bosanskom nindži Ishikawa Seedu, koji će s web platforme uskoro biti prenesen i na listove papira. Iza Delića je bogat ilustratorski rad, u kojem se izdvaja strip “Prešli su” o genocidu u Srebrenici, koji je nacrtao dva puta, različitim stilovima za prvo i drugo izdanje. Dizajnirao je i kompletano jubilarno izdanje albuma “Reexperience” tuzlanskog repera Frenkieja.

Naredna promocija Strahota iz doline Gribaje je 10. aprila uNarodnom pozorištu u Tuzli, u 18 sati.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: