Promocija u BKC-u: Predstavljen Kadrićev “Protokol posrnulih”

U kalesijskom BKC-a održana je promocija prvog romana Fajke Kadrića „Protokol posrnulih“. Osim autora, o romanu su govorili dr. Safet Velić, mr. Zulfo Ahmetović i Osman Halilović, književni kritičar.

Velić i Ahmetović su kazali da je Kadrić u svom romanu, čija je radnja smještena u istočnobosansku čaršiju, u vrijeme bivšeg sistema, vjerno odslikao stanje tadašnjeg društva, ukazujući na sve njegove negativnosti, koje su dovele do posrnuća pojedinaca, a na kraju i cijeloga sistema.

Osman Halilović je naglasio da je roman „Protokol posrnulih“ štivo koje Kadrića
potvrđuje kao pisca koji je vlastitu vještinu književnog zanata doveo do zenita
zrelosti.

– Ovaj roman je priča, obilježena motivima ljubavi, preljuba i osvete, u kojoj pisac, majstorskim književnim postupkom, uspijeva kroz sudbinu Raifa i Sevlije Cicvare , prikazati predapokaliptično ozračje malog istočnobosanskog gradića u sumrak nadolazećeg rata. U svakodnevlju te, po svemu, malograđanske sredine, čiji je moralni sunovrat jednak jedino dubini njene hipokrizije, postupkom izvanredne karakterizacije, Kadrić utjelovljuje raskošnu plejadu likova, u rasponu od kreme izdišućeg samoupravnog društva do lokalnog polusvijeta, kazao je Halilović.

Roman „Protokol posrnulih“ treća je knjiga Fajke Kadrića, pisac rođenog u Podrinju, u mjestu Skugrić kod Zvornika, koji danas živi i piše u Dubnici kod Kalesije. Prethodno je objavio dvije knjige priča: „Ko još pjeva dok umire“ i „Ordijski mujezin“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: