Promocija romana Meše Đedovića, gost Kalesije i prof.dr. Suad Kurtćahajić

JU Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ Kalesija, u saradnji sa BZK „Preporod“ Kalesija, i ove godine organizira manifestaciju „Dani Povelje 2021“. Manifestacija se organizuje povodom obilježavanja 29. avgusta, dana kada je 1189. godine napisana Povelja Kulina Bana, prvi pisani spomenik na bosanskom jeziku.

Manifestacija počinje u petak, 27. avgusta, svojevrsnim performansom kada će se na kalesijskim ulicama dijeliti afiše o Povelji Kulina Bana.

U okviru programa „Dana Povelje 2021“, u utorak, 31. avgusta, sa početkom u 17,00 sati, organizirat će se promocija novog romana Meše Đedovića „Staza mrkog medvjeda 1463“. Osim autora, o romanu će govoriti i dr. Amela Delić, asistentica na Filozofskom fakultetu u Tuzli, i književnik Fahrudin Sinanović.

U petak, 3. septembra, sa početkom u 18,00 sati, održat će se tribina „Bosna od Kulina Bana do danas“. Gost predavač će biti prof. dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik Bosanske akademija nauka i umjetnosti „Kulin Ban“. Bit će ovo prvi Kurtćehajićev javni nastup u svojstvu predsjednika Bosanske akademija nauka i umjetnosti „Kulin Ban“.

Kada je riječ o Kulinovoj Povelji, Kalesija je prva u poslijeratnoj BiH, manifestacijom „Dani Povelje“,  počela da obilježava 29. avgust, jedan od najznačajnijih datuma u povijesti Bosne.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: