Promocija romana „Grada u cvatu magnolije u BKC-u: Knjiga je naš odgovor na obilježavanje 9. januara

U okviru projekta GENOCID.BA, a povodom obilježavanja 9. januara – Dana počeka genocida nad Bošnjacima, u kalesijskom BKC-u promoviran je roman “Grad u cvatu magnolije” Meše Pargana. Osim autora, o knjizi su  govorili i dr. Amela Delić i Fahrudin Sinanović.

Roman “Grad u cvatu magnolije” autora Mehmeda Pargana govori o izgubljenoj generaciji, koju je rat u Bosni i Hercegovini izbacio iz uobičajene životne putanje, stavljajući pred nju iskušenja izbjeglištva, neostvarenih ljubavi, traganja za samima sobom, za slobodom…

– 25. godina je prošlo od Genocida u Srebrenici. Mi moramo krenuti sa kreiranjem naučnih i književnih djela, ali i projekata koji će dati jednu relevantnu valorizaciju onoga što se dešavalo u tom periodu. Projekat Genocid.ba, koji će govoriti i dokumentovati šta se dešavalo u Bosni i Hercegovini tokom agresije, siguran sam da će biti veoma uspješan. Večerašnja promocija je upravo u tom duhu s obzirom da knjiga “Grad u cvatu magnolije” govori na jedan umjetnički način o dešavanjima u tokom rata u Bosni i Hercegovni, o najtežim zločinima“, kazao je Mehmed Pargan.

 JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija radi jedan značajan posao kada je u pitanju kazivanje o Genocidu, uopšteno kazivanje istine i suočavanje sa ratnom prošlošću. Zato smatram da je ovaj projekat iz tih razloga izuzetno važan. Knjiga koju večeras promoviramo odlično se uklapa u taj projekat, jer upravo govori o ratu, stradanjima, svim onim problemima sa kojim smo se nosili u toku rata, ali i sa kojima se nosimo i poslije rata. Roman od srca preporučujem svakom ljubitelju knjige. Hvala našem piscu na ovom značajnom djelu, Bosanskom kulturnom centru “Alija Izetbegović”, direktoru i svim uposlenicima/cama, na naporima koje čini u promovisanju knjige i kulture čitanja. Knjiga je naš odgovor na obilježavanje 9. januara u manjem entitetu”, rekla je dr. Amela Delić.

– Sve dok postoje negatori Genocida, dok se ne donese zakon o zabrani negiranja Genocida i ne ponište rezultati Genocida, mi ćemo govoriti o tome. Nije ovo nikakvo raspirivanje međunacionalne mržnje, već želja da se pomoću istine dođe do istinskog povjerenja, naglasio je Fahrudin Sinanović, direktor JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: