Prohodni svi putni pravci na području općine Kalesija

Snijeg, koji je pao u noći sa ponedjeljka na utorak,  nije stvorio veće probleme na saobraćajnicama u Tuzlanskom kantonu. Zimske službe su na terenu i najavljuju da će zbog najavljenih minusa narednih dana vršiti posipanje puteva i dežurati dvadeset četiri sata.

Vozači se upozoravaju na pojačane kontrole i opreznu vožnju prilagođenu uslovima na putu.

Na području općine Kalesija svi putni pravci su prohodni i za sada nema većih problema. Služba Civilne zaštite općine Kalesija angažovana je na održavanju prioritetnih puteva po Programu, koji je usvojilo Općinsko vijeće. S obzirom da Civilna zaštita nema dovoljno mehanizcije sa kojom bi se pristupila čišćenju puteva u svim naseljinim mjestima,  predstavnicima Mjesnih zajednica je ostavljena mogućnost da angažuju privatne traktore i mehanizaciju sa kojom bi se očistili putevi.

Programom zimskog održavanja puteva na podrčju općine Kalesija predviđeno je da će se u slučaju većih vremenskih nepogoda, koristiti svi raspoloživi pogodni kapaciteti, u skladu sa Zakonom o spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Dalje se navodi, da u pogledu održavanja i raščišćavanja ulica u gradu Kalesija, kao i centrima MZ-a i u pojedinim naseljima pored navedene mehanizacije, putem povjereništava MZ treba organizovati i raščišćavanje puteva, trotoara i javnih površina ličnim učešćem građana i angažovanjem individualne mehanizacije pogodne za ovu vrstu posla.

Nekategorisani putevi će se održavati ličnim angažmanom građana mjesnih zajednica, pri čemu treba koristiti raspoloživu mehanizaciju i ljudske potencijale.

Imajući u vidu stanje lokalne putne mreže i važnost pojedinih putnih pravaca koji povezuju centar općine sa centrima MZ-a, u zimskoj sezoni, prioritet čišćenja lokalne i nekategorisane putne mreže imat će putevi koji povezuju najudaljenije MZ-e sa centrom općine, na kojim se odvija javni linijski prevoz putnika (autobuski prevoz), mjesta gdje stanuju bolesni građani općine Kalesija koji imaju potrebu za hemodijalizom

Putni pravci I grupe prioriteta

 1. Ulice u Centru Kalesije:Ul.Žrtava genociga u Srebrenici; Ul.Halisijska; Ul. Patriotske lige; Ul. Senada Požegića
 2. Put Tojšići centar – Handžići – M4 – Kikači – Hrasno D. – Hrasno G.
 3. Put za Jajiće (raskrsnica Mramorovi – Jajići – Zolje- Palavre – Olanovica put M4)
 4. Put Rainci Gornji (M4) – Meškovići (škola)
 5. Put Kalesija – Gojčin (škola)
 6. Put Rainci Gornji (M4) – Rainci Donji – Puzići – Pedići – Zates – Međaš (M4)
 7. Put Grabik – Brda (raskršće)
 8. Put Sarači (M4) – Lipovice (Jakubovića brdo)
 9. Put Seljublje – Čifluk – Puljkov do
 10. Put Hrasno Donje – Paraći – Horozovina – Seljublje
 11. Put Hrasno Donje – Zaseok Brdo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: