Pročitajte tekstove iz “Oslobođenje” iz marta 1992.godine povodom ubistva kalesijskih policajaca

U organizaciji Udruženja „Kalesijska policija 1991 – 1995“ danas će se obilježiti 30. godišnjica ubistva policajaca Seada Bukvarevića i Zijada Živčića i Seada Avdića, koji su ubijeni 12. i 13. marta 1992. godine.

Članovi Udruženja, porodica ubijenih, predstavnici MUP-a i lokalne vlasti i pripadnici boračkih organizacija položit će cvijeće i proučili Fatihu ispred spomen-obilježja u Prnjavoru, na mjestu ubistva i spomen obilježju ispred TC Bingo u Kalesiji.

Bukvarevića i Živčića 12. marta 1992. godine ubio je Rade Janković iz Dubnice, tadašnji član SDS-a u ovom kalesijskom selu. Istog dana, u večernjim satima, u naseljima počele su da niču barikade. Sutradan, 13. marta, na jednoj od barikada ubijen je i Sead Avdić, milicioner iz rezervnog sastava. Njegov ubica je nepoznat. Janković nikada nije doveden pred lice pravde. Prema nezvaničnim informacijama, poginuo je u ratu.

Pročitajte tekstove objavljene u sarajevskom “Oslobođenju” iz marta 1992.godine u povodu ubistva kalesijskih policajaca. Dramatične događaje iz Kalesije, koji su bili uvod u tragični rat na ovom području, tada su pratili novinari Fuad Halilović, današnji direktor Radija “Feral” i Vehid Jahić, dugogodišnji šef dopisništva “Oslobođenja” iz Tuzle, danas penzioner koji živi u Tuzli.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: