Preko 300 volontera se uključilo u akciju Let’s Do It na području općine Kalesija

Na području općine Kalesija danas je veliki broj volontera učestvovao u akciji Let’s Do It- očistimo planetu zemlju za jedan dan. U svim naseljima mogli ste vidjeti volontere koji su zajedničkim snagama kupili smeće, kosili travu ili ipak ukrašavali dvorišta. Svoju podršku ovom projektu pružili su privrednici općine Kalesija, udruženja kao što je “Ženo, majko, sestro” i naravno mladi naše općine. Tokom našeg obilaska mjesnih zajednica mogli smo pronaći samo dva vijećnika koji su zajedno sa volonterima sakupljali otpad na ulicama, dok u pojedinim mjesnima zajednicama nismo mogli pronaći ni predsjednike istih. Moramo napomenuti da u pojedinim naseljima akcija uopće nije sprovedena, kao što je slučaj u Miljanovcima, gdje se nije odazvao nijedan volonter, piše Neon TV.

Prvo smo posjetili MZ Kalesija Centar gdje smo razgovarali sa Muamerom Đedovićem, koji je istakao da se ove godine javio veći broj volontera u odnosu na prethodne godine, te da su svoju podršku pružili i đaci OŠ “Kalesija” na čelu sa direktorom Fahrudinom Hamzićem.

-“Zadovoljni smo, javilo se preko 50 volontera. Želio bih se zahvaliti Udruženju “Ženo majko sestro”, jer njihove članice su se odazvale našoj akciji. Htio bih se zahvaliti također i predsjedniku MZ Kalesija Hasanu Ramiću, koji je obezbjedio osvježenje i hranu za sve naše volontere”, istakao je Đedović za Neon TV.

Direktor JP “Komunalac” Kalesija Edis Mešić kazao je da će i oni pružiti svoju podršku, tako što će sav otpad pokupiti nakon završene akcije. On je govorio i o stanju kada su divlje deponije u pitanju, te je istakao da je još nedovoljno urađeno po pitanju istih. Očekuje da će na ovaj način biti rješeno bar nekoliko divljih deponija i svakako je pozvao građane da ne bacaju otpad na mjesta koja nisu predviđena za to.

-“Kada su upitanju divlje deponije na području naše općine, mi smo skoro sproveli jednu akciju koja je isla preko općine i ministarstva, sredili smo 20 divljih deponija, međutim to je nedovoljan broj deponija. Mi ćemo pokušati današnjom akcijom da jedan dio toga uklonima, a trudit ćemo se u narednom periodu da te divlje deponije smanjimo i da ukinemo u potpunosti”, rekao je Mešić.

Posjetili smo naselja Prnjavor, Memići, Kalesija Gornja, Rainci Gornji, Tojšići i Sarači, prilikom čega smo razgovarali sa Narcisom Zulićem i Mahirom Huremovićem.

-“S obzirom da prethodnih godina ovdje akcija i nije sprovedena, meni je drago što sam imao priliku da budem dio ovoga. Javilo se nekoliko volontera, uspjeli smo očistiti naše naselje i kao što možete vidjeti vreće sa otpadom su spremne”, kazao je Zulić.

Kao glavni koordinator cijelog projekta Mahir Huremović je za NTV rekao da je zadovoljan sa brojem volontera, te se još jednom zahvalio svima koji su podržali ovaj projekat na bilo koji način.

-“Hvala svima koji su nam pomogli, odazvao se veliki broj mladih koji su pomogli da našu Kalesiju očistimo. Naravno, ovo nije prva godina da se organizuje ova akcija, ali je ove godine itekako uspješna”, rekao je Huremović.

Edin Bektić, koordinator za MZ Prnjavor pohvalio je svoje volontere, te naglasio da imaju oko 20 učesnika.

-“Odaziv nam je dobar imamo od 15 – 20 učesnika, djeca, studenti. Trudimo se da očistimo što veće površine. Imamo posla oko čišćenja otpadaka i košenja, grabljenja, kupljenja. Sad za sad, akcija ide dobro. Trudimo se da očistimo što veće površine”.

Let’s Do It“ projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 172.445 volontera, koji su očistili oko 13.000 tona otpada i zasadili 410.211 sadnica raznih vrsta drveća. Volonterske akcije „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i „Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“ su do sada organizovane u 113 općina.

Svi učesnici današnje akcije će imati priliku i da se druže na izletištu “Pješavica”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: