Prekinuta Javna rasprava za izgradnju farme za uzgoj pilića/brojlera BINGO u Vukovijama

Danas je u rostorijama Osnovne škole Vukovije Donje održana Javna rasprava o ocjeni Studije o Procjeni uticaja na okoliš u postupku izdavanja okolinske dozvole za investitora Bingo d.o.o Tuzla – Farma za tov brojlera na lokalitetu Vukovije, općina Kalesija.

Kompanija Bingo d.o.o. Tuzla planira izgradnju farme za uzgoj pilića/brojlera na lokalitetu Vukovije, općina Kalesija.
Povodom provođenja i pribavljanja svih potrebnih dozvola Bingo je dostavio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole –Studiju o uticaja na okoliš.

Javnoj raspravi se danas odzvalo nekoliko desetina građana, svakako najviše mještana Vukovija, a skup je prekinut nakon što je apsolutna većina prisutnih mještana insistirala da se građani iz mjesnih zajednica Vukovije Donje i Vukovije Gornje o ovom pitanju izjasne putem Ankete.
Mještani se plaše da će ova farma u blizini kuća, poučeni iskustvima sličnih farmi, širiti neprijatan miris i ugroziti zdravlje stanovništva.

Zanimljivo da na Javnoj raspravi se nisu pojavili predsjednici mjesnih zajednica Vukovije Donje i Vukovije Gornje, dok je ispred Općine Kalesija prisustvovao Mujo Tosunbegović, šef kabineta općinskog načelnika S.Dž.
Pred predstavnika kompanije Bingo na skupu su bili prisutni i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša.

(NKP.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: