Predstavnici UNDP-a i švicarske ambasade prisustvovali potpisivanju ugovora između općine Kalesija i JP “Vodovod i kanalizacija” – Kalesija

U okviru realizacije Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, podržanog od strane ambasade Švicarske, danas je u kabinetu načelnika općine Kalesija, potpisan Ugovor o pružanju javnih vodnih usluga između općine Kalesija i JP “Vodovod i kanalizacija” – Kalesija.

Općinsko vijeće Kalesija je među prvim općinama u BiH , koje je donijelo ovu Odluku i ovlastilo općinskog načelnika da pristupi potpisivanju ugovora sa JP „Vodovod i kanalizacija“ – Kalesija.

Svrha zaključivanja Ugovora o pružanju javnih vodnih usluga je osiguranje uslova za pružanje i razvoj javnih vodnih usluga vodosnabdijevanja , odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda. Ugovorom je posebna pažnja posvećena pitanju subvencioniranja javnih usluga vodosnabdijevanja, izmirenju dugovanja za isporučene javne usluge vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda od strane institucija koje su u vlasništvu općine Kalesija, metodologiji za utvrđivanje cijene javnih vodnih usluga, kao i pitanju amortizacije stalnih sredstava (komunalne infrastrukture) u vlasništvu općine Kalesija.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je Regula Bebler, ispred Ambasade Švicarske, koja je istakla da je MEG projekat jedan od najvažnijih projekata koji se trenutno provodi u domenu lokalne uprave, a općina Kalesija je jedna od općina koja je među prvima potpisala ovaj ugovor.

„Drago mi je da vidim da postoji uspješna saradnja između općine i vodovoda i da je potpisan ugovor od kojeg će najveći interes imati građani općine Kalesija. Kranji cilj Švicaske, kroz ovaj projekat, je da ljudi koji ovdje žive imaju mnogo bolje javne usluge. Kroz ovaj projekat, koji traje četiri godine, općine u dva ciklusa mogu dobiti grant sredstva. Maksimalan iznos u jednom ciklusu može biti do 160 000 CHF“, istakla je Bebler.

Općinski načelnik Sead Džafić je kazao da je uvjeren da će se Ugovor sa JP „Vodovod i kanalizacija“ u potpunosti ispoštovati,  imajući u vidu dosadašnji kvalitetan rad preduzeća, koji je prepoznat i od strane predstavnika međunarodne zajednice.

„Drago mi je da smo potpisali ovaj ugovor i lijepo je čuti pohvale za rad našeg vodovoda. Slične riječi sam čuo i na nedavnom sastanku Saveza općina i gradova u Čapljini.  Za nas je ovo i obaveza više jer kroz budžet moram finansijski pratiti ovaj projekat koji će u konačnici značiti bolje vodosnabdijevanje građana, ali i mogućnost da se socijalnim kategorijama vrši isporuka vode po pristupačnijim cijenama“, kazao je Džafić.

Senaid Sinanović, direktor JP „Vodovod i kanalizacija“ – Kalesija se zahvalio načelniku na podršci i naglasio da izrečene pohvale idu na adresu uposlenika, koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli uspješnim rezultatima.

Potpisivanju ugovora između općine Kalesija i JP “Vodovod i kanalizacija”  – Kalesija još su prisustvovali i predstavnici UNDP-a, konsultanti MEG projekta, Fadil Alić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija i Fahrudin Halilčević, kao koordinator projekat ispred općine Kalesija.

 

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: