Poznat termin održavanja druge javne rasprave o izdavanju okolišne dozvole za izgradnju Farme za tov brojlera u Vukovijama

Druga javna rasprava o izdavanju okolišne dozvole za izgradnju Farme pilića – brojlera u Vukovijama zakazana je za ponedjeljak, 14.oktobra u sali za sjednice općine Kalesija sa početkom u 13 sati.

Polovinom septembra prekinuta je prva javna rasprava, na kojoj su mještani Vukovija trebali dati mišljenje o izgradnji Farme pilića brojlera u Vukovijama. Nakon neuspjele rasprave, obavljena je anketa među mještanima Vukovija, koji su se negativno izjasnili o ovom projektu.

Kompanija Bingo je ranije dobila sve potrebne dozvole za izgradnju Farme za tov brojlera na lokalitetu Vukovije općina Kalesija, kapaciteta 156.000 brojlera po turnusu. Međutim, za konačnu realizaciju ovog projekta potrebna im je okolinska dozvola –Studija o utjecaju na okoliš koju izdaje Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Pomenuto ministarstvo prije izdavanja ove dozvole ima obavezu da provede javnu raspravu među građanima u čijoj blizini se planira realizacija projekta.

Mještani Vukovija smatraju da u svom okruženju već imaju dvije farme, sa kojih se šire neprijatni mirisi i da bi se izgradnjom treće farme dodatno pogoršala ekološka situacija u ovom naselju.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: