Potvrđena optužnica protiv Rasima Omerovića, bivšeg načelnika Općine Kalesija

Općinski sud u Kalesiji potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzla protiv bivšeg načelnika Općine Kalesija Rasima Omerovića (60) i njegovog pomoćnika Abdulaha Gutića (57).

Omerović je optužen da je obavljajući funkciju načelnika Općine Kalesija počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti, dok se Gutića tereti da je kao pomoćnik načelnika za poljoprivredu, budžet i inspekcije u ovoj općini počinio isto krivično djelo.

Prema navodima iz optužnice, Omerović i Gutić su u vremenu od juna 2012. do septembra 2013. godine zloupotrijebili funkcije u općini Kalesija i na nezakonit način primili su Omerovićevu suprugu u radni odnos na neodređeno vrijeme, na poziciju stručne saradnice za građanska stanja, radne odnose i personalne poslove.

Optužnica tereti Omerovića i da je od januara 2013. do kraja 2014. godine, također u funkciji načelnika Općine, bez raspisivanja javnog konkursa, koji je obavezan, i bez uključivanja Agencije za državnu službu FBiH donio odluku kojom se jedan državni službenik privremeno postavlja za rukovodećeg državnog službenika sa uvećanjem plate za oko 50 posto, navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva koje nam je proslijedio glasnogovornik Admir Arnautović.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: