Potpisani ugovori o stipendiranju studenata sa područja općine Kalesija (FOTO)

U općini Kalesija su jučer potpisani ugovori o stipendiranju studenata za ovu godinu. Ugovori su potpisani sa 86 studenata, koji će u narednih deset mjeseci iz budžeta općine Kalesija dobivati po 100 KM mjesečno.

Budžetom općine Kalesija za 2016. godinu za stipendiranje učenika i studenata planirano je 90 hiljada KM.

Od toga je 48 hiljada maraka dodijeljeno studentima koji su se ove godine prijavili na konkurs, 38 hiljada maraka bit će dodijeljeno studentima koji su pravo na stipendiranje ostvarili prethodnih godina, dok je 4 hiljade maraka namijenjeno za stipendiranje učenika generacija iz osnovnih i srednjih škola sa područja kalesijske općine.

Najveći broj stipendija dodijeljen je studentima Medicinskog fakulteta – 23, zatim Filozofskog – 17, Ekonomskog – 11, Tehnološkog – 6, Rudarsko – geološkog  i  Elektrotehničkog fakulteta  – 5 stipendija…

Ugovore o stipendijama u ime općine Kalesija je potpisao  po ovlaštenju općinskog načelnika Ismet Mešić, koji je kazao da su osnovni kriteriji za dobijanje stipendije bili  socijelni status i uspjeh u prethodnoj školskoj – akademskoj godini.

“Kao i prethodnih godina mi smo i ovoga puta iz budžeta obezbijedili sredstva za stipendiranje studenata i učenika generacija. Radi se više od 1 % sredstava od ukupnog budžeta općine Kalesija za ovu godinu, što nas svrstava među općine koje za ove namjene najviše novca izdvajaju na području TK-a. Prilikom dodjele stipendija posebno smo vodili računa o socijalnom statusu učenika, kao i njihovom uspjehu u toku akademske godine. Studentima koji u roku pređu u narednu akademsku godinu po automatizmu smo omogući da i naredne godine, bez konkursa, dobijaju stipendiju”, kazao je Mešić. Svim korisnicima općinske stipendije uputio je iskrene čestitke i zaželio im da završe započete studije, jer će na taj način, kako kaže, ostvariti svoj cilj, projekat svojih roditelja, a veliku korist od njih će imati i lokalna zajednica, naglasio je Mešić.

Najveći broj studenata koji su potpisali ugovore o stipendiranju  smatraju da će im općinska stipendija pomoći u nastavku školovanja i dati dodatni stumulans u postizanju još boljih rezultata.

“Prvi put sam konkurisala za općinsku stipendiju, sa prosjekom ocjena 9,5. Stipendija mi mnogo znači, jer je ovo nagrada za uspješne studente. Do uspjeha nije lako doći, jer to zahtijeva mnogo odricanja i borbe, ali imam jasan cilj do kojeg želim doći”, rekla  je Selma Stačević, studentica 3.godine Pravnog fakulteta u Tuzli, koja se zahvalila općini Kalesija na dodijeljenoj stipendiji.

Slično razmišlja i Nihad Mujanović, student 3.godine Medicinskog fakulteta, koji dodaje da će općinske stipendije u značajnoj mjeri pomoći studentima, posebno onima kod kojih niti jedan roditelj ne radi.

Među dobitinicima općinskih stipendija i ove godine je mnogo veći broj pripadnica ljepšeg pola. Naime, stipendiju iz budeta općine Kalesija ove godine će dobiti 66 osoba ženskog i 20 muškog spola.

FOTO:

Radio Feral

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: