Potpisani ugovori o dodjeli sredstava za stambeno zbrinjavanje osoba čije su kuće uništene u klizištima

Tokom elementarne nepogode usljed poplava i klizišta 2014.godine veliki broj građana na području općine Kalesija je ostao bez krova nad glavom. Neki od njih su ranije putem domaćih ili međunarodnih projekata riješili stambeno pitanje, dok dio oštećenih građana skoro tri godine živi u kolektivnim centrima ili kod rodbine i prijatelja, čekajući da riješe stambeno pitanje.

Općinski načelnik Sead Džafić danas je potpisao ugovore sa pet građana kojima su u usljed klizišta potpunosti uništene kuće 2014.godine. Sredstva u iznosu od po 25 hiljada maraka dobili su: Halid Hamidović iz Jajića, Ramiz Ahmetović iz Zukića, Rasim Mujčević iz Bukvara, Fehim i Jusuf Mujanović iz Kikača. Pored njih sredstva Federalnog štaba civilne zaštite za sanaciju šteta nastalih tokom prirodne nesreće poplava i klizišta na području općine Kalesija dobilo je još 49 građana. Oni će za sanaciju i popravku kuća dobiti sredstva u iznosu od 1.021 KM do 3.318 KM, zavisno od stepena oštećenja stambenog objekta.

Načelnik općine Kalesija Sead Džafić je, prilikom potpisivanja ugovora, istakao da su najveća sredstva dobili građani kojima su u potpunosti uništeni stambeni objekti, a koji do sada nisu dobijali nikakvu pomoć.

„Sredstva u iznosu od oko 230 hiljada KM bila su „propala“ jer je bilo nekih nepravilnosti i donator je odlučio povući novac. Dolaskom na poziciju načelnika općine uspio sam vratiti ova sredstva i ponovo smo raspisali javni poziv na koji su se prijavili građani koji su oštećeni u klizištima. Drago mi je da smo danas podijelili ova sredstva i da će novac dobiti oni kojima je on i najpotrebniji. Komisija je po prvi puta odradila dobar posao. Ranije to nije bio slučaj jer smo jedan javni poziv morali oboriti. Bilo je slučajeva da je čovjeku potpuno uništena kuća, a da ga komisija nije uvrstila na spisak jer je dostavio potvrdu od CIPS-a koja je starija nekoliko mjeseci. Ovdje smo ispravili takve nepravde prema ljudima i rezultat takvog rada ove komisije bio je da nije uložena niti jedna žalba na njihov rad “, kazao je načelnik Džafić.

Jedan od takvih kojemu je u potpunosti uništena kuća, a koji je zbog „paprilogije“ brisan sa spiskova za donaciju je i Fehim Mujanović iz Kikača, koji sa suprugom i bolesnom sestrom živi u kolektivnom centru u Jeginovom Lugu.

„Kad su me 2014.godine izveli iz moje kuće rekli su  mi: „najbolje je da ideš u Jeiginov Lug. Ti si šehidska porodica i tako ćeš najbrže dobiti donaciju za kuću“. Odveli su me u Jeginov Lug i zaboravili da postojim. Odbili su me za donaciju jer mi je dokument od CIPS-a bio stariji. Star sam, ne znam baš najbolje, a niko mi nije ni rekao da trebam izvaditi novi papir u CIPS-u. Hvala načelnku Džafiću koji je imao razumijevanja za moj problem i koji mi je pomogao da dobijem novac za gradnju kuće“, govori Mujanović koji je od općine Kalesija dobio plac u Zatesu, na kojem u proljeće planira graditi novu kuću.

 

Radio Feral

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: