Potpisan ugovor o pripremi dokumentacije za izradu kanalizacione mreže u Kalesiji

Načelnik općine Kalesija, Nedžad Džafić danas je potpisao ugovor sa predstavnicima firme „Una consulding“ iz Bihaća o izradi dokumentacije za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Kalesiji.

Na osnovu urađene preliminarne dokumentacija, koja obuhvata sve segmente od izrade Studije izvodljivosti i projektne dokumentacije do instaliranja sistema za prečišćavanje optpadnih voda, procijenjena vrijednost  izrade kanalizacione mreže, koja bi obuhvatala sva naselja na području općine Kalesija, iznosila bi oko 18 miliona eura.

Cilj potpisivanja ugovora sa predstavnicima konsultantske kuće „Una consulding“  iz Bihaća je da se pripremi dokumentacija za izradu sistema prikupljanje i prečišćavanja otpadnih voda koja bi privukla novac od EU fondova, Razvojnih banaka, ali i domaćih institucija koje kroz razne projekte, prije svih koji se odnose na zaštitu okoliša, podržavaju ovakve projekte.

nn

Po riječima Sandija Zulića, direktora firme „Una consulding“, ova kuća ima reference i iskustvo u izradi dokumentacije, u ovoj oblasti. Naglasio je da će njihova najvažnija uloga biti da pripreme kvalitetnu dokumentaciju koja bi privukla pažnju međunarodnih i domaćih fondova, koji bi dijelom, a u nekim općinama su čak do 50 %, finansirali izradu kanalizacione mreže.

„Iz općine Kalesija su prepoznali naše znanje i iskustvo u pripremi investicija, da bi se te investicije finansirale. Naš zadatak je da pripremimo dokumentaciju koja će privući novac Evropske komisije, IPA fonda, Razvojnih banaka, poput KfW-a, EBRD-a, švicarskih i švedskih donatora, sa kojima imamo saradnju, da bi se ovaj kapitalni projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Kalesiji postavio i sistemski rješavao. Općine poput Bihaća, Ključa, Sarajeva , Mostara su prošli ovu fazu i dobili sredstva. Mogu vam reći da bi od predviđenih 18 miliona eura najmanje 50 % trebalo biti nepovratnih sredstava. To neke opštine imaju, a neke imaju i 100 % poput Bihaća, kazao je Zulić i dodao da se radi o dugoročnom projektu koji bi mogao trajati oko desetak godina, a koji bi se radio po prioritetima.

„Taj projekat je, s naše pozicije, vrlo teško zamisliti da se rješava u naredne dvije-tri godine. To je projekat koji se treba rješavati najmanje pet do deset godina, fazno po prioritetima, ali da bi to napravili morate pripremiti kvalitetnu dokumentaciju i tačno odrediti prioritete“, kazao je Zulić.

4

Prezentaciji prelimarne dokumentacije i potpisivanju ugovora sa konsultantskom kućom „Una konsalding“ iz Bihaća su pored općinskog načelnika, Nedžada Džafića, prisustvovali Zijad Kulanić, pomoćnik načelnika, i Ismet Mešić, kao vođa ovog projekta.

„Danas je veliki dan za Kalesiju, imajući u vidu koliki su problemi zato što nemamo izrađen sistem kanalizacione mreže. Ovo je u svim dijelovima naše općine veliki problem i mi smo početkom ove godine odlučili da napravimo kvalitetan pomak, da nam se ne bi desio problem koji smo imali sa Vladom Republike Slovenije. Naše procjene su da je firma „Una consulding“ referentna kuća koja će nas pravilno voditi i dovesti nas u krug općina koje su poželjne za investiranje.  Iznos od 18 miliona eura naš budžet i građani ne mogu izdvojiti u periodu od tri-četiri godine i sa ovim novim pristupom mi ćemo ući u klub poželjnih općina, kako kod vladinih institucija, tako i međunarodnih fondova“ kazao je Mešić  i dodao da je predvodio općinsku delegaciju koja je u Bihaću posjetila ovu konsultantsku kuću, gdje su se uvjerili u iskustvo u pripremi dokumentacije.

3

On je još naglasio da je želja općine Kalesija, da u saradnji sa ovom kućom, pripremi što kvalitetniju dokumentaciju na osnovu koje bi se moglo dobiti što više grand sredstava, s obzirom da općina Kalesija i njeni građani trenutno ne mogu sami isfinansirati jedan ovakav kapitalni projekat za Kalesiju.

 

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: