Potpisan ugovor o poboljšanju vodosnabdijevanja u kalesijskoj općini

 

BIĆE VODE ZA SVE!

 

Načelnik općine po ovlaštenju, Ismet Mešić, u svom kabinetu juče je potpisao ugovor o početku vodoistražnih radova kako bi se „pojačala“ vodovodna mreža na području Kalesije.

Riječ je o istraživanjima i pronalaženju novih izvora na širem području Krušika, odnosno o bušenju novih bunara pored već postojećih, iz kojih će se voda usmjeravati u sadašnji vodni sistem Kalesije.

Ugovor su potpisali načelnik Općine Kalesija, po ovlaštenju, Ismet Mešić i prof. dr. Mirza Bašagić, naučni savjetnik u firmi „Dizajn“, kojoj je povjeren ovaj istraživački posao.

“Svjedoci smo da svake godine imamo sve toplija ljeta i da imamo manjih problema sa vodosnabdijevanjem.“, istakao je načelnik Mešić. „Stoga smo se odlučili da i taj problem riješimo na zavoljstvo naših građana, i da tokom cijele godine imamo na cijelom području nesmetano snabdijevanje vodom”,  rekao je načelnik po ovlaštenju, Ismet Mešić, prilikom potpisivanja ugovora.

Načelnik po ovlaštenju je naglasio da je Općina Kalesija za ove namjene izdvojila potrebna sredstva i firma kojoj su povjereni radovi – „Dizajn“, već naredne sedmice počeće realizaciju ugovorenog projekta.

“Naš cilj je da nađemo nove količine vode koje će dobro doći Kalesiji. Mi ćemo primjeniti standardne metode istraživanja i sada je idealno vrijeme za traženje vode, jer će tako dobijeni rezultati biti najmjerodavniji. Planirano je da poslovi bušenja budu završeni najdalje za 30 dana”, rekao je prof.dr. Mirza Bašagić.

Kako je istakao profesror Bašagić, vodobušenja će se vršiti u Sprečkom polju na dvije lokacije, uzvodno i nizvodno od rijeke Spreče, a očekivanja su 30 do 35 litara „dodatne“ vode u sekundi.

Direktor JP Vodovod i kanalizacija Kalesija, Senahid Sinanović, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, naglasio je da će potpisani ugovori i novi izvori, mnogo značiti za građane, ali i za samo preduzeće, jer će se kapaciteti vode povećati, a time i mogućnost širenja vodovodne mreže, posebno u visinskim zonama.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: