Potpisan ugovor o izgradnji puta Rainci Donji – Tupković

Na granici općine Kalesija i Grada Živinice danas je potpisan ugovor i uveden u posjed izvođač radova na izgradnji puta Donji Rainci – Tupković.

Ugovor vrijedan 550 hiljada KM potpisali su ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi FBiH Edin Ramić, gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković i načelnik općine Kalesija Sead Džafić.

Riječ je o asfaltiranju puta koji povezuje naselja između Kalesije i Živinica, a koji će mještanima istočnog dijela Grada Živinice skrati put prema Tuzli za oko 10-tak kilometara.

Prema riječima ministra Edina Ramića radi se o projektu koji će bolje povezati putnu komunikaciju između dva naselja u dvije lokalne zajednice, koja tradicionalno imaju bliske veze.

 „ Mi smo prošle godine razgovarali da se modernizuje ova cesta, načelnici i jedne i druge općine su prepoznali to kao svoj prioritet i kandidovali su prema nama projekat. Vlada FBiH je kroz podršku nižim nivoima vlasti, preko općine Kalesija, podržala ovaj projekat sa jedinom dijelom sredstava, dio sredstava su obezbijedile općine, kao vlastito učešće, dok je ostatak finansiralo Ministarstvo. Ovo će biti solidan put koji će povezati dva naselja između Kalesije i Živinica i pospješiti komunikaciju između naselja, koja su tradicionano povezana familijarno i na svaki drugi način, kazao je ministar Edin Ramić.

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković je izrazio zadovoljstvo što će doći do realizacije projekta koji je višegodišnja želja mještana oba naselja, a koji ima višestruki značaj za građane s obje strane Spreče. 

„ Projekat koji je vrijednosti negdje oko 370 hiljada KM sa strane Grada Živinice mi smo još prošle godine pročeli sa uređenjem ovog dijela puta i do sada smo uradili radove u vrijednosti oko 70 hiljada KM. Na taj način smo smanjili ulaganja koja su bila potrebna za ovaj projekat. Grad Živinice sufinansira sa još 50 hiljada KM, tako da je naše ukupno učešće u projektu 120 hiljada KM. Radi se o veoma značajnom projektu za istočni dio Grada Živinice s obzirom da će ljudi s ovog dijela grada imati skraćeni put za Tuzlu za oko 10-tak kilometara i sigurno negdje oko pola sata vožnje. Projekat je jako značajan i za razvoj turizma na području Grada Živinice i općine Kalesija“, rekao je Kamenjaković.

Načelnik općine Kalesija je kazao da mu posebno zadovoljstvo pričinjava činjenica, da će makadamski dio puta Rainci Donji Tupković, koji urađen 1993.godine, konačno biti asfaltiran i da će mještani oba naselja imati modernu putnu komunikaciju.

„Drago mi je što sam danas ponovo ovdje da asfaltiramo put. Most na rijeci Spreča je moje hajr djelo. Od velikog je značaja spajanje dvije općine, jer su mještani Rainaca i Tupkovića vezani familijarnim rodbinskim i prijateljskim odnosima. Također, putno imamo uposlenika iz Tukovića i Gračanice koji rade u Kalesiji i koji će sada moći mnogo brze i lakše doći na posao. Samo u mojoj firmi je oko 15 radnika s ovog područja. Učešće općine Kalesija je negdje oko 300 hiljada KM, 100 hiljada je učešće Ministarstva za raseljena lica i izbjeglice, a u Grad Živinice u ovom dijelu učestvuje sa 50 hiljada KM”, istakao je Džafić.

Potpisivanju ugovora o izgradnju putne komunikacije Rainci Donji – Tupković prisustvovao je i Enes Idrizović, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija, koji se zahvalio vijećnicima koji su podržali rebalans budžeta općine Kalesija i omogućili realizaciju ovog projekta.

„Danas smo svjedoci povezivanja dvije bliske, bratske, rekao bih, općine Kalesije i Živinica. Projekat će biti realizovan zahvaljujući odluci Općinskog vijeća Kalesija koje je naposljednjoj sjednici vijeća usvojilo Odluku o rebalansu budžeta, gdje se iz budžeta općine Kalesija izdvaja najveći dio potrebnih sredstava, tačnije 320 hiljada KM na ime troškove ove putne dionice. Posebno bih se zahvalio vijećnicima koji su imali razumijevanja za potrebe građana i koji su podržali ove projekte. To su vijećnici Nezavisne liste Sead Džafić, SDP-a, SBB-a, A SDA i samostalni vijećnici koji su podržali odluku o izmjeni Odluke o budžetu”, naglasio je Idrizović. 

Dužina putne komunikacije je oko 3 kilometra, a put će biti šitine četiri metra. Izvođač radova je danas uveden u posjed, a već naredne sedmice bi trebali započeti radovi na izgradnji puta. Rok za završetak radova je 30 dana.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: