Postepena normalizacija nakon obilnih snježnih padavina

Snijeg koji je pao tokom vikenda stvorio je brojne probleme građanima Tuzlanskog kantona. Saobraćaj se otežano odvijao na brojnim saobraćajnicama, bilo slijetanja s kolovoza, ali saobraćajnih nesreća.   Dodatni problem je predstavljalo pucanje drveća i grana koje su padale na saobraćajnice. 

Brojna naselja su ostala bez električne energije, a ekipe elektrodistribucije su na terenu i pokušavaju sanirati kvarove. Iz Elektroprivrede BiH su izdali saopćenje za javnost u kojem navode da su intenzivne snježne padavine praćene jačim vjetrom prouzrokovale kvarove na nadzemnoj visokonaponskoj i niskonaponskoj mreži na području Tuzlanskog kantona. Dodatni teret vlažnog snijega polomio je stabla i grane drveća, srušio stubove nadzemne mreže izazivajući prekide u snabdijevanju električnom energijom u velikom broju naselja na području  kantona. Trenutno je bez napajanja 38 dalekovoda na 35 kV, odnosno 10 kV naponu na području Tuzle, Živinica, Srebrenika, Lukavca, Gradačca, Kladnja, Banovića i Kalesije. Sve ekipe Podružnice “Elektrodistribucija” Tuzla intenzivno rade na otklanjanju kvarova i normalizaciji snabdijevanja, navoode iz elektroprivrede BiH.

Sa prestankom padavina, situacija se postepeno normalizira, iako su dalje neke mjesta bez struje, a u pojedinim naseljima saobraćaj se i dalje odvija otežano.  

Ekipe Civilne zaštite općine Kalesija su na terenu i čiste visinske zone, prioritet su naseljena mjesta sa dijaliznim bolesnicima. Iz Civilne zaštite su za Radio Feral kazali da se nadaju da će tokom dana očistiti putne komunikacije u naseljenim mjestima u kojima se nalaze dijalizni bolesnici. Dodaju da su ,pored vlastite mehanizacije, angažirani bager i kamion JP “Vodovod i kanalizacija” Kalesija, a da dodatni problem predstavlja velika količina snijega koja se mora prevesti na druge lokacije, kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje saobraćaja u visinskim zonama. Također, naglašavaju da je bilo preko 20 prijava oborenih stabala i drveća koji su pali na putne komunikacije. Većina stabala je uklonjena, ali zbog težine snijega i dalje dolazi do pucanje drveća i grana u mnogim mjestima.  

 Magistralni put Tuzla – Zvornik je očišćen i trenutno se saobraćaj odvija bez problema. 

Ugaženog snijega ima i u centru Kalesije pa se vozačima savjetuje da budu jako oprezni i da bez veće potrebe sa automobilima ne ulaze u sporedne ulice, s obzirom da su danas zabilježeni česti zastoji i kolone automobila.

Ohrabruje najava meteorologa da se u narednim danima ne očekuju nove snježne padavine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: