Postavljen kamen temaljac za izgradnju 20 stanova za socijalno stanovanje u Kalesiji

Postavljanjem kamena temeljca danas je u Kalesiji ozvaničen početak radova na izgradnji stambene zgrade sa 20 stanova za povratnike i porodice u stanju socijalne potrebe.

Riječ je o projektu Regionalnog stambenog programa kojeg implementira Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice.

Svečanosti obilježavanja početka izgradnje prisustvovali su Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica i Sead Džafić, načelnik općine Kalesija.

Prema riječima Edina Ramića, ministra za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi FBiH, riječ je projektu koji se, uz podršku donatora, provodi u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Radi se o zgradi koju mi implementiramo u okviru programa Regionalnog stambenog zbrinjavanja. U pitanju je izgradnja stambene zgrade sa 20 stanova. Program se implementira širom BiH. Na području TK-a ovakve programe imamo u Kalesiji, Sapni i Kladnju i u različitim smo fazama izvođenja radova. Vrijednost ukupne investicije je oko 1.150 000 KM. Sva sredstva su donatorskog tipa, koje je obezbijedila mreža donatora, na čelu sa EU, SAD i drugim prijateljskim zemljama. Završili smo kompletnu procedure sa općinom Kalesija i raduje me da su radovi u naprednoj fazi i da će u okviru planiranih 400 radnih dana posao biti završen”, kazao je Ramić.     

Dodao je da će se u Kalesiji u narednom period pristupiti izgradnji još jedne stambene zgrade u okviru koje će biti izgrađeno još 79 stanova za povratnike i socijalno ugrožene porodice.

“ U okviru projekta CEB 2 planirana je igradnja još 79 stanova u Kalesiji za što će biti izdvojeno oko 4 miliona KM. To su sredstva koja su obezbijeđena sa federalnog nivoa i iz zaduženja koja je Vlada FBiH uzela kako bi zatvorila sve kolektivne centre na području FBiH. Već smo zatvorili kolektivni centar u Špionici kod Srebrenika, ranije u Tuzli, a jedna dio projekata uradili smo u Kladnju. Također, planiramo zatvoriti kolektivne centre u drugim općinama”, istakao je Ramić.

Načelnik Sead Džafić je rekao da je općina Kalesija za izgradnju stambene zgrade za socijalno ugrožene kategorije obezbijedila zemljište i neophodnu prateću dokumentaciju.

“ Želim se zahvaliti ministru Edinu Ramiću i prezadovoljan sam dosadašnjom saradnjom općine Kalesija i Federalnog ministarstva tza raseljene osobe i izbjeglice. Za ovaj projekat smo obezbijedili zemljište i građevinsku dokumentaciju, što je oko 400 hiljada KM. Uskoro očekujemo potpisivanje ugovora u okviru projekta CEB 2 za izgradnju još 79 stanova. To će biti stanovi u vlasništvu općine Kalesija koje će koristiti porodice u stanju potrebe”, rekao je Džafić.

Inače, u okviru projekta Regionalnog stambenog programa planirano je da se do 2022.godine zatvore svi kolektivni centri u BiH.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: