Posjeta Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Centra za socijalni rad Kalesija

Ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona Danijela Simic sa saradnicima, posjetila je jučer Centar za socijalni rad Kalesija.

Razlog posjete Centru za socijalni rad Kalesija je napad na zaposlenike Centra Edinu Mulalić, Huremović Mahira i Šmigalović Senada u kući porodice Hamidović Hadžire u Gornjim Petrovicama, općina Kalesija, koji se dogodio 23.12.2016. godine, u momentu dok su imenovani zaposlenici Centra obavljali službene poslove provjere podataka u navedenoj porodici, a u vezi sa ostvarivanjem prava iz oblasti socijalne zaštite.
Prilikom navedene posjete direktor Centra za socijalni rad Kalesija Izet Hadžić je ministricu upoznao sa detaljima dogadjaja, ističući da su imenoveni zaposlenici centar uz traženu asistenciju dva pripadnike policije, pokušali da uđu u kuću Hamidović Hadžire radi provjere podataka i utvrđivanja stanja sinova Hamidović Hadžire u vezi sa ostvarivanjem prava iz oblasti socijalne zaštite i da su tom prilikom imenovani zaposlenici Centra zajedno sa dva pripadnika policije bili fizički napadniti kojom prilikom je zaposlenik Centra Senad Šmigalović zadobio tjelesne povrede.
Učesnici sastanka su istakli da su jako iznenađeni činjenicom da su službene osobe MUP TK i Centra za socijalni rad fizički napadnuti i onemogućeni u izvršavanju svojih službenih zadataka i da će sve okolnosti ovog slučaja od strane nadležnih organa, prije svega tužilaštva i MUP TK biti u što kraćem roku i u potpunosti razjašnjene, te da će protiv počinioca ovog krivičnog djela biti poduzete odgovarajuće mjere i izrečene sankcije u skladu sa zakonom.
Učesnici sastanka su prije svega istakli potrebu i važnost energične i brze reakcije nadležnih organa s obzirom na karakter događaja (napad na službene osobe) i okolnosti pod kojim se isti dogodio.
Takođe je na sastanku istaknuta potreba, a na što je do sada više puta ukazivano, da Centri za socijalni rad na području Tuzlanskog kantona dobiju adekvatniju materijalno-finansijsku podršku od strane općina i općinskih vijeća, budući da i ovaj događaj pokazuje kakav težak i odgovoran posao obavljaju zaposlenici centara za socijalni rad, odnosno da su isti potencijalno svaki radni dan izloženi jako neprijatnim situacijama i događajima, a što protekli događaj na žalost i potvrđuje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: