Porodice u stanju socijalne potrebe iz Kalesija dobijaju novu stolariju

Porodicama u stanju socijalne potrebe, s područja općine Kalesija, bit će zamijenjena stolarija na stambenim objektima. Ukupno jedanaest višečlanih porodica, gdje živi 35 djece, ostvarit će pravo na zamjenu dotrajale i kupovinu nove stolarije. Stolarija je već zamijenjena na pet stambenih objekta, dok će najdalje za mjesec dana i preostalih šest porodica imati ugrađenu novu stolariju na svojim objektima . 

Projekat Winterizacije realizuje Centar za socijalni rad Kalesija u saradnji sa organizacijom World Vision Bosna i Hercegovina. Projekat se realizuje u dvije faze.

„ Vrijednost radova u prvoj fazi projekta je bila 12.500 KM, gdje smo obuhvatili pet višečlanih porodica, kojima je zamijenjena stolarija na stambenim objektima“, kaže Selmir Biljkić, direktor JU Centar za socijalni rad Kalesija.

Nakon uspješne realizacije prve faze projekta, predstavnici organizacije World vision su izrazili spremnost za nastavkom projekta, u sklopu kojeg će još šest porodica dobiti novu stolariju na svojim domovima.

„ World vision ovaj projekat istovremeno realizuje u još nekoliko općina Sjeveroistočne Bosne. S obzirom na uspješnu implementaciju i namjenski utrošena sredstva, u sklopu prve faze projekta, odbarali su Kalesiju kao dobrog partnera. Predstavnici World visiona su prepoznali da smo mi detektovali porodice koje su zaista u stanju socijalne potrebe i u drugoj fazi su nam ponudili da projekat proširimo za još šest porodica. Već smo s predstavnicima World visiona i izvođačem radova obišli još šest porodica i očekujemo da će do kraja jula ili najkasnije do sredine avgusta za ove porodice biti ugrađena stolarija“, kazao je Buljkić.

Naglašava da je riječ o porodicama koje su imale dotrajalu stolariju, a na nekim stambenim objektima višečlanih porodica stolarije uopšte nije ni bilo.

„Većina porodica su korisnici usluga centra za socijalni rad Kalesija. Našim terenskim radom i poznavanjem socijalne karte stanovništva općine Kalesija, ali i saradnjom s predstavnicima mjesnih zajednica, došli do do jedanaest ugroženih porodica u kojima živi 35 maloljetne djece, koja pohađaju nastavu i žive u lošim uslovima. Neke porodice čak nikako nis imale stolariju na svojim stambenim objektima, dok je kod drugih stolarija bila u jako lošem stanju“, dodaje Buljkić.

Finansijska sredstva za realizaciju projekta obezbijedila je organizacija World vision, a kompletna vrijednost radova, po završetku druge faze, iznosit će između 20 i 23 hiljade KM.

(Pricesagranice.com/Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: