Položeno cvijeće i proučena Fatiha za ubijene u Hemlijašima

Općinski načelnik Sead Džafić, sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović te šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Hata Mujčinović danas su na spomen obilježju u kalesijskom naselju Hemlijaši proučili Fatihu i položili cvijeće za ubijene Bošnjake u maju 1992.godine.

Riječ je o žrtvama koje su agresorski vojnici ubili, a zatim spalili u obližnjoj štali. Posmrtni ostatci osam žrtava su identifikovani 2016.godine, a ukopani su 2018.godine u haremu džamije u Hemlijašima.

Ove osobe su ubijene, a zatim spaljene, što govori o tome kako su zločinci, pripadnici JNA i lokalni četnici imali namjeru da sve Bošnjake ubiju i da unište. Nije im to pošlo za rukom, tu smo na našoj zemlji i nikada nećemo zaboraviti naše žrtve, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On je pozvao i nadležne organe da nađu nalogodavce ali i izvršioce ovog zločina i da ih kazne za ono što su uradili 8.maja u Hemlijašima.

Ubjeđen sam da naše prve komšije znaju ko su ti monstrumi koji su ubijali i spaljivali civile, istakao je načelnik Džafić.

Pored delegacije Općine Kalesija, cvijeće su položili i predstavnici Vijeća MZ Memići na čelu sa predsjednikom Ibranom Vildićem te članovi porodica ubijenih i spaljenih žrtava.

Prije polaganja cvijeća i učenja dove za ubijene civile u džamiji u Hemlijašima proučen je i tevhid za one koji su ubijeni zbog vjere, imena i želje da žive u nezavisnoj Republici Bosni i Hercegovini.

(Press općine Kalesija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.