Poljoprivrednici iz Kalesije zaprijetili Ministarstvu: Usvojite naše zahtjeve ili slijede protesti

Saopćenje Udruženja poljoprivrednika (Agro-obrt) TK i FBiH

Udruženje poljoprivrednika(AGRO-OBRT) Tuzlanskog kantona,Federacije BiH održalo je sastanak poljoprivrednika TK-a na prostoru općine Kalesija dana 01.04.2019.godine.

Sastanak se održao na zahtjev poljoprivrednika a isti se odnosio na javnu rasparavu oglašenom prijedlogu programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju od strane federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva od 29.03.2019 do 08.04.2019.godine.

Poslije održane javne rasprave o prijedlogu novčanih podrški u poljoprivredi, upućujemo zahtjeve prema federalnom ministarstvu da izvrši ponuđene izmjene u programu ,a iste se odnose na.animalnu proizvodnju A/2,na govedarsku proizvodnju A-2-1 KM po jedinici mjere za pravna, fizička lica i OBRTU sa 0,25/I na 0,30/I, A/2-3 Rasplodna stoka-na rasplodne junice sa prijedloga 418/grlu ,podignuti na 600 KM /grlu.

Zahtjev za izmjene ponuđenog podsticaja po litru mlijeka vjerujte intelektualci uposleni u ministarstvu poljoprivrede da strateški prioriteti u sektoru mljekarstva su visoka cijena proizvodnje svježeg kvalitetnog kravljeg mlijeka na farmama ruralnog prostora.

Zahtjev poljoprivrednika za izmjene ponuđenog programa za rasplodne junice sa 418/grlu povećati na 600 KM/grlu je jako opravdan. Isti se odnosi prema sektoru veterinarstva ministarstva poljoprivrede Federacije BiH.

Želimo vas informisati da brzo dolazi do niske proizvodnje mlijeka po muznom grlu iz uvoza,pad genetike zbog lošeg kvaliteta materijala za vještačku oplodnju, i uvedite selekcijsku kontrolu pomenutog materijala.

Poštovane i stručne službe uposlenika u ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, ukažite stručno i potrebno za provođenje donešenim zaključcima na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, održane 14.06.2017.godine, a isti se odnose na sektor poljoprivrede,razvoj i održivost ruralnog prostora,koji će ovakvom primjenom bez provođenja donesenih zaključaka ostati bez stanovništva koji je svakim danom u sve manjem broju održiv na prostoru.

Takođe upućujemo zahtjev da se ubrza isplata trećeg (ill) kvartala za mlijeko iz 2018.godine.

Ukoliko se ne prihvati zahtjev poljoprivrednika isti će pristupiti održavanju mirnih protesta na prostoru lokalnih općina i gradova na prostoru TK-a sa poljoprivrednom mehanizacijom.

U nadi povoljnog rješenja unaprijed zahvalni sa selamom i pozdravom.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika

(AGRO-OBRT) TK-a i FBiH

Muhamed Halilović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: