Političkim subjektima u Kalesiji dodijeljena mjesta u biračkim odborima

Izborna komisija općine Kalesija danas je izvršila žrijebanje mjesta u boračkim odborima za ovjerene političke subjekte koji će učestvovati na Lokalnim izborima 15.novembra ove godine na području općine Kalesija.

U žrijebanju je učestvovalo 30 političkih subjekata kojima su dodijeljenja mjesta u biračkim odborima za predstojeće Lokalne izbore.

Dodjela mjesta političkim subjektima je izvršena na osnovu ranijeg žrijebanja koje je utvrdila CIK BiH.

Prema riječima Hajrudina Huseinovića, predsjednika Općinske izborne komisije Kalesija, politički subjekti će imati svoje predstavnike na 51. redovnom biračkom mjestu na području općine Kalesija, jednom biračkom mjestu u odsustvu i tri mobilna tima.

“Imamo 30 političkih subjekata koji su učestvovali u dodjeli i koji imaju pravo na mjesta u boračkim odborima. Oni imaju pravo podnošenja prijedloga za ta biračka mjesta, na 51 biračko mjesto. To su oni birači koji glasaju za organe vlasti gdje imaju prebivalište. Imamo jedno biračko mjesto u odsustvu, gdje glasaju birači koji imaju prebivalište različito za mjesta za organe vlasti za koje glasaju. Također, žrijebali smo tri mobilna tima. U pitanju su lica koja zbog starosti, bolesti ili nesposobnostio nisu u stanju da dođu na biračko mjesto. Zbog toga se formiraju mobilni timovi kako bi takva lica ostvarila svoje biračko pravo”, kazao je Huseinović.  

Huseinović dodaje da je za ovogodišnje Lokalne izbore nešto veći broj ovjerenih političkih subjekata nego u prethodnim izbornim ciklusima za općinske izbore.

“Na Općim izborima smo imali i više i manje ovjerenih političkih subjekata. Međutim, kada su u pitanju lokalni izbori, za ovogodišnje izbore je znatno povećan broj ovjerenih političkih subjekata koji imaju pravo da učestvuju na izborima. Dakle, imamo nešto veći broj političkih subjekata za ove izbore”, ističe Huseinović.   

S obzirom da se ovogodišnji Lokalni izbori sprovode u specifičnim uslovima zbog pandemije koronavirusa, Huseinović naglašava da će se na dan izbora posebno voditi računa o sprovođenju epidemioloških mjera i da će svim glasačima prije ulaska u prostorije za glasanje obavezno mjeriti tjelesna temperatura.

 „Trenutno postoji akt CIK koji definiše način glasanja ili je obuhvatio pravila na način da birač kada dolazi mjeri mu se tjelesna temperatura i ukoliko ima povišenu temperaturu glasat će u za to posebno određenoj kabini, a nakon glasanja će se izvršiti dezinfekcija kabine. Svi ostali birači trebaju održavati fizičku distancu i trebaju da imaju maske. Međutim, šta će biti do samog glasanja to ćemo vidjeti, a pretpostavljam da će se u skladu s tim i  donositi određeni akti. Postoji bojazan da zbog usporenog načina glasanja određeni broj birača ne iskoristi svoje biračko pravo do 19 sati. Ipak, svi oni koji do 19 sati budu na biračkom mjestu moći će glasati, bez obzira na broj birača. Naravno vrijeme glasanja bi se produžilo za ono vrijeme koliko je potrebno da i posljednji birač ostvari svoje pravo“, zaključuje Huseinović.      

Inače, pravo glasa na Lokalnim izborima na području općine Kalesija ima više od 33 hiljade građana, koji će 15.novembra 2020. godine birati općinskog načelnika i 27 vijećnika, od kojih jednog iz reda nacionalnih manjina.

FOTO:

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: