Policijska stanica Kalesija: od sutra obavezno posjedovanje zimske opreme na vozilima

S ciljem sigurne vožnje u zimskim uslovima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona podsjeća vozače motornih vozila, da je Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, odnosno Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima propisano da vozila moraju posjedovati zimsku opremu u period 15.novembra do 15.aprila.

Pod zimskom opremom koju trebaju imati motorna vozila u zimskim uvjetima podrazumijeva se:

a)Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija največa dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

1. zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,

2. gume sa ljetnim profilom čija dubina gazečeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci ko se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:

1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pljeska od 25 do 50 kg),

2) gume sa ljetnim proflom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavijaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vazila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pljeska od 25 do 50 kg).

Imajući u vidu gore navedeno, službenici Uprave policije MUP TK-a će uz kontinuirane kontrole učesnika u saobraćaju, provoditi pojačane mjere kontrole s ciljem provjere posjedovanja propisane zimske opreme.

Za nepridržavanje navedenih zakonskih odredbi predviđene su novčane kazne koje se kreću u rasponu od 40 KM a fizička do 5.000 KM za pravna lica.      

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: