Počelo deminiranje na lokalitetu Vis na području Kalesije

Općinski načelnik Sead Džafić, savjetnik Fikret Suljkanović, šef u Službi za komunalne poslove i civilnu zaštitu Hazim Halilović i koordinator za deminiranje pri CZ Fikret Križevac zajedno sa predstavnicima Oružanih snaga BiH i BH MAC-a danas su otvorili radilište na deminiranju Visa.

Riječ je o površini od 2.380.837 m2, a deminiranje će trajati do kraja septembra ove godine.

Deminiranje Visa će značiti sigurnost za naše građane, ali nam isto tako pruža mogućnost da ovdje pravimo izletište jer ćemo nakon deminiranja znati da je područje sigurno, rekao je općinski načelnik Sead Džafić.

Načelnik je kazao da je obećao građanima da će deminiranje Visa biti urađeno u ovoj godini, a otvaranje radilišta i početak radova je dokaz da je obećanje i ispunjeno.

Irfan Pehlić šef regionalnog ureda BH MAC-a u Tuzli ističe da je riječ o velikom radilištu te da će se operativni planovi mjenjati iz dana u dan jer niko u ovo područje nije ušao od završetka rata.

Također, zbog specifičnosti terena radiće se i ručno i mašinsko čišćenje a deminerske radove izvode pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Općinski načelnik Sead Džafić je kazao da će Općina Kalesija sve uraditi što je u mogućnosti kako bi deminerima pomogla u ovom zadatku.

 

Press općine Kalesija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: