Otvoren Centar za podršku poduzetništvu s inkubacionim kapacitetima u Kalesiji

Jučer je u Kalesiji upriličeno svečano otvaranje Centra za podršku poduzetništvu s inkubacionim kapacitetima, koji je uspostavljen u okviru EU projekta “Jačanje poslovnog okruženja za više malih i srednjih preduzeća (MSP) u Tuzli i susjednim općinama – BESt 4 SMEs“.

Projekat BESt4MEs realizuje se s ciljem unapređenja poslovnog okruženja u Tuzli, Srebreniku i Kalesiji, a u okviru programa Evropske unije IPA 2011 Podrška lokalnom ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini.

Općina Kalesija aktivno je učestvovala u realizaciji i dostizanju ciljeva koji su obuhvatali poboljšanje fizičke poslovne infrastrukture i usluga za mikro, mala i srednja preduzeća na području općine te poboljšanju saradnje s Gradom Tuzla i Općinom Srebrenik u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja. Značajnu podršku pružila je NERDA kao razvojna agencija i BIT Centar Tuzla prenosom svojih znanja i iskustava u uspostavljanju i radu poslovnog inkubatora.

Osnivanjem ovog Centra i podrškom njegovom daljem radu, Općina Kalesija stvara poslovno okruženje u kojem svi zainteresirani kroz rad u poslovnom inkubatoru, mogu realizirati svoje poslovne ideje. Prostorije Centra nalaze se u novoj Gradskoj sportskoj Sali u Kalesiji i isti raspolaže sa pet opremljenih poslovnih prostora. U toku je i javni poziv koji je Općina Kalesija objavila radi popunjavanja kapaciteta Centra za podršku poduzetništvu s inkubacionim kapacitetima.

Projekat BESt4SMEs realizuje se u saradnji između Udruženja za razvoj NERDA kao implementatora i koordinatora projekta te partnera: Grada Tuzla, Općine Srebrenik, Općine Kalesija i tehnološkog parka BIT Centra Tuzla. Vrijednost projekta je 566.778,67 €, od čega je 85% finansiranje EU u iznosu od 481.761,00 €, a preostalih 15% sufinansirali su partneri pri čemu je Općina Kalesija izdvojila i dodatna finansijska sredstva za infrastrukturne radove za potrebe završetka Centra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: