Općinsko vijeće Kalesija sutra razmatra rebalans budžeta za 2021.godinu

Predsjedavajući Mensur Hukić zakazao je 7.redovnu sjednu Općinskog vijeća Kalesija koja će se održati sutra, u četvrtak, 28.oktobra, u Sali BKC-a „Alija Izetbegović“ u Kalesiji, sa početkom u 10 sati.

Predložen je dnevni red sa samo četiri tačke. Međutim, najvjerovatnije će na samoj sjednici, kao i do sada, biti predložene dopune dnevnog reda od ovlaštenih predlagača.

Općinski vijećnici će na ovoj sjednici razmatrati Odluku o rebalansu budžeta općine Kalesija za ovu godinu. Predloženom Odlukom, ovogodišnji budžet se povećava za 2 miliona maraka, umjesto 10.158,727, 00 KM na 12.177,405, 00 KM.

Do povećanja općinskog budžeta došlo je na osnovu povećanja poreznih i neporeznih prihoda i dodjele sredstava od strane Vlade FBiH i Vlade TK-a na ime realizacije apliciranih projekata koji se odnose na izgradnju trotoara, asfaltiranje puteva, čišćenje korita rijeka i promjene namjene poljoprivrednog zemljišta, navedeno u obrazloženju predlagača Odluke.

Rebalansom budžeta planirano je povećanje naknada općinskim vijećnicima za 65 hiljada KM i naknada za rad u komisijama za 10 hiljada maraka, a na osnovu Odluke Općinskog vijeća Kalesija, sa 5.redovne sjednice, kojom su povećani paušali i dnevnice općinskih vijećnika, kao i nakada za rad u komisijama.

Uvedene su nove stavke koje se odnose na uređenje i čišćenje poljoprivrednog zemljišta u visini od 234 i 29 hiljada KM, subvenciju poduzetništvu 42 hiljade, za podršku razvoju poljoprivrede 15 hiljada, hortikulturno uređenje centra grada-drvored u visini od 20 hiljada i za pomoć porodiljama za 3 hiljade KM.  Također, nova stavka je i regulacija korita rijeke Gribaje i Aščića potoka (protor oko pijace u Tojšićima) u iznosu od 486 hiljada KM, dok je povećana stavka za izgradnju nove ulice u Kalesiji u iznosu od 336 hiljada KM i izgradnju puta Prnjavor-Čanići u visini od 50 hiljada KM.

Za izgradnju kolektivnog stambenog objekta planirano je 60 hiljada,  ambulantu u Tojšićima i hidrogeološka istraživanja po 50 hiljada, izgradnju pješačke staze Rainci Donji-Zates za 283 hiljade KM, a za asfaltiranje lokalnih puteva 110 hiljada.

Izdvajanja za sport su povećana za 18 hiljada,Centru za socijalni rad za 15 hiljada, stipendije za 6 hiljada, sredstva za adaptaciju objekata po MZ za 20 hiljada KM, dok je uvrštena nova stavka koja se odnosi na rekonstrukciju javne rasvjete sa pos.Led rasvjete u visini od 20hiljada, kao i stavka sufinansiranje izgradnje ulične rasvjete u visini od 10 hiljada KM.

Pored, razmatranja i donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu općine Kalesija za 2021. godinu, na dnevnom redu još su razmatranje i donošenje Odluke o gubljenju statusa javnog dobra u općoj upotrebi (KO Vukovije), razmatranje i donošenje Odluke o izmjeni Odluke o uslovima i načinu dodjele u zakup kompleksa kasarne “Masle” u Gornjim Vukovijama i Zaključak o pokretanju postupka za izmjene i dopune Poslovnika o radu Općinskog vijeća Kalesija.

Povodom sutrašnje sjednice Općinskog vijeća Kalesija u 10 sati na Trgu šehida u Kalesiji su zakazani su novi mirni protesti građana, u organizaciji Neformalne grupe građana koju predvodi Sadik Osmanović – Crnjo, a povodom Odluke o povećanju vijećničkih paušala i dnevnica.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: