Općinski načelnik razgovarao sa predstavnicima Roma

Općinski načelnik Sead Džafić primio je delegaciju Roma sa kojima je razgovarao o aktuelnim pitanjima koja brinu ovu populaciju, ali i o pomoći koju može pružiti Općina Kalesija.

Na sastanku je bilo riječi o uređenju Olanovice naselja u kojem žive i borave Romi, ali i stambenih jedinica u naselju Međaš gdje ova populacija živi.

Mr. Mehmed Mujić savjetnik za pitanje Roma u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, načelnika je upoznao sa projektima koji se provode na području FBiH kada je u pitanju stambeno zbrinajvanje Roma istakavši da u narednoj godini očekuje da nešto slično krene i u Kalesiji kako bi se stambene jedinice obezbjedile za ovu populaciju.

Mirsad Omerović kao predstavnik Roma iz Kalesije rekao je da u naselju Olanovica ima šest porodica koje su u stanju socijalne potrebe i koje ne mogu zaraditi novac jer je riječ o starijoj populaciji za koje je potrebna pomoć, ali isto tako je od načelnika zatražio da se obezbjede adekvatne prostorije u ovom naselju gdje bi se mogli okupljati i gdje bi mogli razgovarati o problemima sa kojima se susreću.

Načelnik Sead Džafić je kazao da će u Nacrtu Budžeta za 2018.godini uvrstiti određena novčana sredstva za potrebe Roma, a u dogovoru sa većim organima vlasti obezbjediće se sredstva za provođenje Akcionih planova obrazovanja i zdravstvene zaštite Roma.

Sastanku je prisustvovao i Muradif Biberović kao predstavnik Centra za podršku, informisanje i zajedničko djelovanje Romskih NVO Tuzlanskog kantona, odnosno kao predsjednik Udruženja “Romano drom” iz Živinica koji se zahvalio načelniku na prijemu, ali i obećanoj pomoći populaciji koju on predstavlja.

Općinski načelnik je od predstavnika Roma zatražio da dostave prijedloge projekata za 2018.godinu, ali i da se uključe u javne rasprave koje se budu provodile na području općine Kalesija kada je u pitanju Budžet za narednu godinu, te na taj način da pomognu Romima koji žive u Kalesiji.

 

(Press općine Kalesija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.