Općini Kalesija dodijeljeno 17 hiljada KM za sanaciju kuća

Vlada TK-a jučer je održala radni sastanak sa 13 načelnika, na kojem se govorilo o razvojnim projektima koji se odnose na izradu strategije razvoja Kantona, o onima koje treba implementirati UN putem UNDP-a, te o utvrđivanju kriterija za raspodjelu sredstava kojim raspolaže Civilna zaštita TK-a.

Premijer Bahrija Umihanić ukazao je na neobičnu situaciju, jer čak 68 posto ukupne štete otpada na općinu Tuzla.

Sanacija padina

– Glavni kriterij je utvrđena visina štete, ali Vladi to ne odgovara. Htjeli bismo da razmotrimo sa načelnicima, prije svega sa načelnikom Tuzle, da se ovaj procenat koji njima pripada reducira u korist drugih općina, kako bismo ono malo novca koji imamo na raspolaganju ravnopravno podijelili, kazao je Umihanić, te dodao da su sredstva kojima raspolaže CZ skromna, ali mogla bi biti operativna odmah po utvrđivanju kriterija.

– Civilna zaštita raspolaže sa 3.100.000 KM. Od toga je već 680.000 raspoređeno općinama tokom trajanja prirodne nesreće. Preostali novac će se koristiti za sanaciju zgrade Soda-so, zapaljene u februarskim protestima. Preostali dio od 1.350.000 bit će raspoređen općinama prema kriterijima, naglasio je Umihanić.

Jasmin Imamović, načelnik Tuzle, u kojoj je preliminarna šteta oko 405 miliona KM, kazao je da se najveći dio štete odnosi na sanaciju padina.

– Imali smo više od 100 uništenih kuća i 900 oštećenih. Već imamo dva gotova projekta za sanaciju padina, kako bismo se obratili donatorima. Zahtijevat ćemo da se nadzire potrošnja tih sredstava i da sve bude što transparentnije, pojasnio je Imamović, a na pitanje da li će građani do zime dobiti krov nad glavom, prvi čovjek Tuzle odgovara da onaj ko kaže da hoće – laže.

– Ako se poštuje red zakonskih koraka po paketu donesenih mjera, nema teorije da se to stigne. Ali, u predizbornoj kampanji mnogi će to obećavati i to nas načelnike najviše brine, jer ćemo ostati sami sa građanima dok se ne formiraju nove vlade. Apeliram na sve da ne obećavaju kratke rokove, zaključio je Imamović.

Pomoć CK-a

Sastanku su prisustvovali i predstavnici UNDP-a, ILDP-a i Crvenog križa FBiH, koji su načelnicima uručili sredstva prikupljena u humanitarnoj kampanji za pomoć ugroženim građanima u vrijeme prirodne nesreće, poplava i klizišta. Ukupno je donirano 175.000 KM.

– Sredstva su već na računima CK-a općina i mogu biti operativna od naredne sedmice. Najveći dio ide za Tuzlu 41 hiljada KM, Živinice 21, Kalesiju 17, Lukavac 16, Gračanicu 15, Sapnu 14, Doboj-Istok, Srebrenik i Gradačac po 10, Kladanj 6.200, te Banoviće, Čelić i Teočak po 5 hiljada KM, kazao je Namik Hodžić, generalni sekretar CK-a FBiH.

 

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.