Općina Kalesija stimuliše majke porodilje

Načelnik općine Kalesija po ovlaštenju, Ismet Mešić donio je Pravilnik koji reguliše uslove, kriterije i postupke za utvrđivanje prava na jednokratnu dodjelu finansijskih sredstava za pomoć u rješavanju potreba majki porodilja za novorođeno dijete u 2016. godini.

Majke porodilje, koje imaju prebivalište na području općine Kalesija, će na osnovu ovog Pravilnika moći dobiti pomoć u iznosu od 100 KM za prvo rođeno dijete, 150 KM za drugo, 200 KM za treće i svako naredno rođeno dijete. Prema navedenom Pravilniku za dobivene “dvojke” se isplaćuje dvostruki iznos, a eventualno za dobivene “trojke” trostruki iznos. Ova mjera uvrštena je u Budžet općine Kalesija za 2016. godinu, a donesena je u svrhu stvaranja pozitivne demografske slike i stimuliranja rađanja i dječije zaštite.

“Već neko vrijeme smo razmišljali na koji način da pomognemo majkama porodiljama i ujedno pokrenemo stvari po pitanju povećanja nataliteta i zaštite djece i majki, te smo se iz ovih pozitivnih razloga opredijelili na ovakav postupak. Ovim činom, bez obzira na njegovu skromnost, pokušaćemo izmamiti osmijeh svim majkama i omogućiti bar u nekoj mjeri pružiti određenu sigurnost, poštovanje i zahvalnost majkama za svako rođeno dijete” – riječi su g.  Ismeta Mešića koji je najavio  maksimalnu ažurnost i ubrzanje procedura za isplatu u skladu s donesenim Pravilnikom.

Općina Kalesija jedna je od rijetkih u Bosni i Hercegovini koja ima pozitivnu stopu nataliteta. Ovaj gest je svakako vrijedan pažnje i nadamo se da će općina Kalesija i na ovakav način doprinijeti da se zadrži ovakav trend i u još većoj mjeri ostvari pozitivan prirodni priraštaj. Tekst samog Pravilnika biće objavljen na web stranici općine Kalesija i oglasnoj tabli Općine kako bi majke porodilje mogle saznati na koji način mogu da ostvare ovo pravo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: