Općina Kalesija planira zatvaranje kolektivnih centara

Gradnjom dvije zgrade socijalnog stanovanja, Općina Kalesija će zatvoriti dva kolektivna centra i obezbijediti smještaj za oko 90 porodica. Ove aktivnosti se provode u okviru projekata Regionalnog stambenog programa i Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja, a izdvojena su sredstva u vrijednosti od oko pet miliona KM.

-U Kalesiji se grade dvije zgrade za 94 stana, to su budući općinski stanovi. Finansira ih Svjetska banka preko Ministarstva za razbjegla i raseljena lica. Prva zgrada od 20 stanova mislim da je već treća ili četvrta etaža, a ova druga od 74 radi se tek iskop zemljišta, navodi Sead Džafić, načelnik Općine Kalesija.

Zgrade su smještene u neposrednoj blizini Doma zdravlja Kalesija i  za sada sve ide planiranim tokom, ističe načelnik.

Općina je dala zemljište, projektnu dokumentaciju, građevinsku i  urbanističku i sve što je neophodno i za jedni i drugu zgradu u vrijednosti od oko 500 000 KM, ističe Džafić.

Osim ovih projekata, rade se i brojni drugi. U Kalesiji, tvrdi načelnik, nikad nije bilo više gradilišta.  U fazi gradnje je još nekoliko stambenih zgrada, tržni centri, autobuska stanica i benzinska pumpa.

Projekata imamo. Trebamo nastaviti sa gradnjom ambulante u Tojšićima, imamo jedan dio ulice ispod Kalesije da spojimo sa magistralnim putem, da rasteretimo centar i da u centru napravimo trg kao i sve druge općine da ne idu autobusi i druga vozila kroz strogi centar, navodi Džafić.

Zatvaranjem kolektivnih centara, gradnjom novih objekata te uređenjem centra, u ovoj općini nastoje obezbijediti bolje i kvalitetnije mjesto za život u kom će i mladi imati perspektivu i svijetlu budućnost.

(RTV Slon)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: