OP Narod i Pravda Kalesija: Povećanje paušala je razotkrilo motive bavljenja politikom, načelnik preko vijećnika kaznio pravobranioca otkazom zbog ukazivanja na nelegalne radnje

Na V redovnoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija (05.07.2021) po hitnoj proceduri je usvojena Odluka o povećanju paušala za vijećnike. Za ovakvu odluku, koju su u pripremi potpisali predsjednici svih klubova vijećnika osim NIP-a, glasalo je 20 vijećnika, 3 (tri) su bila protiv, dok su četiri vijećnika bila odustna.
Dva vijećnika Kluba Narod i Pravda su glasali protiv i jedini su diskutovali po ovoj tački dnevnog reda i upozoravali na posljedice odluke po Budžet, saopćeno je iz OP Narod i Pravda Kalesija.

OV Kalesija je zadnju promjenu visine paušala usvojilo 2011. godine, kada je definirano da je iznos vijećničkog paušala 350 KM, plus 50 KM dnevnica za mjesece u kojima je sjednica.
Novom Odlukom je precizirano da je taj iznos sada 650 KM za paušal i 100 KM za dnevnicu.
Ovakvo povećanje „za duplo“, u situaciji kada je situacija sa budžetom najgora u postratnom periodu, uz dodatni problem manjeg punjenja budžeta u vrijeme pandemije, je skandalozno, odraz bahatosti i činjenice da se nema razumijevanja prema građanima.

„Pored činjenice da je dosadašnji iznos paušala među najmanjima u FBiH, jasno i glasno smo odbili dogovarati i biti dio priče da ovakva odluka prođe tiho. Nismo potpisali Zahtjev/Prijedlog odluke za dopunu dnevnog reda po hitnom postupku.
Ukoliko je nekome interes isključivo finansijske prirode, ova sjednica je to jasno otkrila.
Jedan od dvojice vijećnika NiP-a u aktuelnom sazivu je bio vijećnik u prošlom sazivu, kada je zagovarao čak i potpuno ukidanje vijećničkih paušala i usmjeravanje sredstava za druge potrebe građana.
Sa novom odlukom, općinski vijećnici će do kraja mandata građane Kalesije koštati dodatnih 450.000 KM, odnosno ukupno oko milion KM.
Ako nije interes isključivo finansijske prirode, i da se iza svega krije navodna volja vijećnika da raspolažu budžetskim sredstvima, naši vijećnici su predložili da kompletnu razliku u visini paušala usmjeravamo u jedan fond, odnosno na jedan račun, te da svake godine, ili na kraju mandata, donesemo odluku da sredstva usmjerimo za projekte od općeg interesa za građane općine Kalesija; završetak Gradske dvorane, izgradnju Predškolske ustanove, vodovod, kanalizaciju, ili neki drugi infrastrukturni projekat.
Nažalost, unaprijed dogovorena odluka od strane interesne vijećničke grupe nije izazvala nikakve reakcije, odnosno učešće u raspravi, nego samo glasanje od strane parlamentarne većine okupljene oko načelnika, pa čak i od strane nekih vijećnika iz opozicije“ – kazali su u OP Narod i Pravda Kalesija.

Vijećnici Kluba Narod i Pravda su čak i za govornicom postavili pitanje – Da li je dvolično glasati PROTIV ovakve odluke a sutra konzumirati isto pravo kao i ostali vijećnici.
Ipak, kako su kazali, i dosadašnji paušali nisu bili cilj njihove političke borbe, te da će i razliku u visini paušala dijeliti, ali bez estrade i egzibicija tipičnih za načelnika, ili za pojedine vijećnike koji su nakon oštrih reakcija javnosti još u toku same sjednice iznenada odlučili sada „pokloniti“ razliku u visini paušala.

„Kao što je i povećanje paušala doneseno po hitnoj dopuni dnevnog reda, na istoj sjednici je usvojena još jedna skandalozna odluka, koja će, sigurni smo, koštati Budžet Općine. Tačnije, skandaloznu odluku će platiti svi građani Kalesije.
Naime, na pomenutoj sjednici je, dopunom dnevnog reda, uvršten Prijedlog odluke za smjenu općinskog pravobranioca. Odluka je skandalozna jer je spomenuti upozorio općinskog načelnika, a nakon toga i Informacijom prema Općinskom vijeću i sve vijećnike, da je prodaja općinskog zemljišta, čija se tačka našla na dnevnom redu, nelegalna.
Zbog toga je općinski načelnik delegirao dopunu dnevnog reda o smjeni pravobranioca, a prilikom rasprave o dnevnom redu i prilikom rasprave po samoj tački dnevnog reda – pravobraniocu je bilo uskraćeno pravo da za govornicom obrazlozi dostavljenu informaciju, ili da se brani na bilo koji način.
Vijećnici NIP su konstatovali da je pravobranilac u više navrata propustio priliku da brani interese građana Kalesije, pogotovo prilikom ranijih prodaja zemljišta, ali je interesantno da kada se prvi put suprotstavlja načelniku, upozoravajući na nelegalnu radnju, pokreće se pitanje njegove smjene.
Uprkos upozorenjima, „hladnokrvna“ parlamentarna većina vjerna načelniku je glasala za smjenu prabobranioca. Osim nabrojanih propusta, treba spomenuti da je ovo krajnje bahat i nehuman čin, prije svega jer se radi o čovjeku koji je godinu-dvije pred penziju.
Na kraju nas vjerovatno očekuje scenarij u kojem pravobranilac tuži Općinu, te nakon završenog sudskog procesa vjerovatno retroaktivno naplati svoja potraživanja i dodatne troškove. U suštini, hir načelnika i odluku njegovih vjernih vijećnika će platiti svi građani Kalesije“ – saopćeno je iz OP Narod i Pravda Kalesija.

U političkoj organizaciji Narod i Pravda ističu da su ponosni što izabrani vijećnici nisu odstupili od predizborne retorike i obećanja o transparentnosti, te da sve svoje poteze na sjednicama Općinskog vijeća, ali i poteze drugih parlamentarnih stranaka, prezentiraju javnosti.

Press OP Narod i Pravda Kalesija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: