Održana press konferencija u JU Centar za socijalni rad Kalesija povodom napada na tri uposlenika

U petak (23.12.2016.) tri stručna radnika Centra za socijalni rad Kalesija (Senad Šmigalović, Mahir Huremović i Edina Mulalić) su izašli na teren sa ciljem revizije zdravstvenog i socijalnog stanja porodice Hamidović u kalesijskom naselju Petrovice Gornje.
Tom prilikom su napadnuti od strane tri člana ove porodice, majke i dva sina.
Pored povreda koje su nanešene uposlenicima CZRS Kalesija, povrede su zadobila i dva pripadnika policije, koji su došli na njihov poziv nakon što je majka zabranila pristup svojoj kući.

Razlog zbog kojeg su uposlenici CZSR vršili reviziju jeste činjenica da je pomenutim članovima porodice Hamidović istekla dokumentacija, kao i postojanje osnovane sumnje da članovi ove porodice nisu u teškom psiho-fizičkom stanju kako stoji u ranijoj dokumentaciji.

Press konferencija je organizovana od strane JU Centra za socijalni rad Kalesija, Foruma direktora Centara za socijalni rad TK-a, i UG “Društvo socijalnih radnika TK-a”.

  • Napad kao iz horor filma: Sinovi fizički nasrnuli, majka koristila urin i proključalu vodu

“Porodica Hamidović je korisnici prava po zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata, zaštita porodice sa djecom. Koriste pravo na ličnu invalidninu, novčanu naknadu za njegu i pomoć od strane drugog lica, i njihova majka kao nosilac porodice koristi pravo na ortopedski dodatak.
Napad su izvšila sva tri člana porodica. Kolege i policajci su fizički napadnuti od strane braće Hamidović, a majka je na vrlo specifičan način sudjelovala, tako što je koristila urin i prokuljučalu vodu” – rekao je u uvodu svog obraćanja Izet Hadžić, v.d. direktor CZSR Kalesija.

Hadžić ističe da je njihova misija prije svega humana, ali da nisu rijetki slučajevi svakoraznih prtijetnji na terenu, te da bi u slučaju da prijave svaki slučaj prijetnje policija morala baviti samo tim slučajevima.
Ipak, ovaj slučaj se razlikuje od svih prethodnih.

“Kako je moguće da dva invalidna lica, kako piše u njihovim papirima, nanesu takve ozljede za četiri sposobna čovjeka. Mi smo ranije imali neke informacije, ali nismo mogli to uzimati za zvanične informacije jer u papirima piše sasvim suprotno. Došli smo do saznanja da je jedan od braće karatista sa crnim pojasom, tako da nije čudo da su kolege prošle na takav način. A nalazi i mišljenje Instituta za ocjenjivanje radne sposobnosti govore sasvim suprotno. Njihova majka je navodno 100% slijepa. Žena koja kroz Kalesiju ide kao vojni oficir.
Oni su prevarili sistem i državu. Želimo da se provjere sve okolnosti. Od toga da se provjeri njihov identitet, pa sve redom.
Teška mentalna retardacija podrazumijeva da je čovjek skoro kao biljka, a eto oni su ugrozili četiri odrasla i spremna čovjeka” – govori Hadžić.

Hadžić je istakao da su oni posljednji put, prema podacima, provjereni 2009. godine, i da od tada nema podataka o njima.

“Nečija odgovornost se mora utvrditi. Moje kolege su mogle stradati, i danas možda ne bi bili živi. Nećemo dozvoliti da se ovako nešto ponovi” – poručio je Hadžić.

Na pitanje ko potpisuje dokuemntaciju u kojoj piše da me majka slijepa, te da su dva sina sa teškim mentalnim oboljenjem, Hadžić je rekao da je to Institut za ocjenjivanje radne sposobnosti, koju čini komisija od najmanje tri ljekara.

  • Tražiti fizičku zaštitu za uposlenike prilikom revizija

Iz Društva socijalnih radnika TK, Azem Poljić, je istakao zabrinutost nakon ovoga slučaja, te pozvao da se slučaj mora u cjelosti istražiti.

“Mi ćemo tražiti fizičko obezbjeđenje prilikom revizija. Ovo je indikator i institucijama da moraju vjerovati svojim očima, a ne samo papirima koje dobiju” – poručio je Azem Poljić.

  • Problemi u radu CZSR u cijelom TK

Salih Omerović, opredsjednik Foruma direktora CZSR TK, je istakao da uposlenici ovog sektora rade u veoma lošim uslovima, te da nedostaje i kadra.

“Nemamo fizičko obezbjeđenje, a ovaj slučaj je pokazao da to moramo imati. Uslovi za rad su daleko od idealnih, a fali i kadra kako bi kvalitetnije pokrili teren. Mi radimo zahvaljujući finansiranju lokalne zajednice, a sve naše aktivnosti prilagođavamo kantonalnim i federalnim ministarstvima. Nadamo se da će poslije ovoga slučaja neke stvari dođi na dnevni red” – poručio je Omerović.

NKP.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: