Održana 8.redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija

Općinsko vijeće Kalesija je na 8.redovnoj sjednici usvojilo Nacrt budžeta za 2022.godinu u iznosu od 11.072.960 KM. Nacrt budžeta će biti upućen u javnu raspravu koja će trajati do 10.decembra 2021.godine. Građani će kroz javnu raspravu u mjesnim zajednicama imati mogućnost da iznesu primjedbe i sugestije na predloženi Nacrt budžeta. Nakon provedene javne rasprave vijećnicima će, najvjerovatnije na decembarskoj sjednici, na usvajanje, biti ponuđen Prijedlog budžeta za 2022.godinu. Također, usvojen je i Izvještaj o izvršenju budžeta općine Kalesija za period 01.01.2021. – 30.09.2021. godine,  u iznosu 6.566.329 KM.

Vijećnici su usvojili i odluke o razrješenju dosadašnjih i izboru predsjednika i članova Nadzornih odbora preduzeća “Vodovod i kanalizacija” i “Veterinarska stanica”, Kalesija, kao i Odluku o davanju prethodne saglasnosti za razrješenje dosadašnjih i novo privremeno  imenovanju predsjednika i članova Nadzornog odbora KP „Komunalac“ DD Kalesija.

Općinsko vijeće je prihvatilo i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju datuma i događaja značajnih za obilježavanje na području općine Kalesija, Odluku o izmjeni Odluke o izboru članova Vijeća mjesnih zajednica na području općine Kalesija i Odluku o razrješenju i izboru predsjednika i članova stalnih radnih tijela Općinskog vijeća Kalesija.

Ni na ovoj sjednici u dnevni red nije uvrštena Odluka o vraćanju vijećničkih paušala na nivo prije povećanja. Za prijedlog NIP-a glasalo je sedam vijećnika (četiri vijećnika SDP-a Galib Softić, Armin Karić, Nermin Živčić i Nedžad Bukvar, dva vijećnika NiP-a Mujo Mujkić i Admir Karić i vijećnik Hasad Imamović iz SBB-a).

Jednoglasno su usvojene inicijative Mirsada Omerovića (nacionalna manjina), da nadležne službe izvrše izvještaj o statusu nacionalnih manjina sa posebnim osvrtom na status Roma, da se pokrenu aktivnosti na osnovanju arhiva općine Kalesija, da nadležne službe pokrenu aktivnosti na obezbijeđenju prilaza JU Centar za socijalni rad i KP Komunalac DD Kalesija.

Usvojene su i incijativa Edina Majdančića (SDA) da se formira registar imovine sportskih klubova i da se pristupi formiranju online baze stručnjaka na području općine Kalesija.

Podršku vijećnika dobila je i inicijativa Nermina Živčića da općinski građevinski i federalni putni inspektor utvrde prilaz za objekat koji se nalazi u blizini JU Centar za socijalni rad i KP Komunalac DD Kalesija, s obzirom da je zbog parkiranih automobila onemogućen prilaz u naselje pored objekta i prilaz Centru za socijalni rad i Komunalcu.

Jednoglasno je usvojena i inicijativa Admira Karića (NIP) da nadležna općinska služba u što kraćem roku pošalje dopis/zahtjev prema Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK i JP Ceste FBIH  za što hitniju sanaciju dijela magistralnog puta (M4) koji prolazi kroz kalesijsko naselje Memići, a naročito dionica od Memorijalnog centra do benziske pumpe „Halilović“, gdje bi se osim sanacije, odnosno „krpljenja“ dijelova puta koji bi se isjekao –  uradio i potporni zid na najkritičnijim tačkama sa donje strane puta, odnosno uz kolovoznu traku prema Zvorniku.

U vrijeme održavanja sjednice, simbolično 5 do 12, održani su četvrti po redu protesti zbog Odluke o povećanju vijećničkih paušala, u organizaciji Neformalne grupe građana, koju predvodi Sadik Osmanović – Crnjo.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: