Održana 5.redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija

Općinsko vijeće Kalesija je na 5.redovnoj sjednici donijelo Odluku izmjenama Odluke o utvrđivanju naknada Općinskim vijećnicima, zamjeniku predsjedavajućeg, članovima Kolegija i članovima komisija i radnih tijela koje imenuje Općinsko vijeće Kalesija. Paušali su 350 KM povećavani na 650 KM, a dnevnica sa 50 na 100 KM. Za ovakvu Odluku je glasalo 20 vijećnika, dok su 3 vijećnika bila protiv.

Halil Aščić je razriješen dužnosti Općinskog pravobranioca u Općinskom pravobranilaštvu Kalesija, prije isteka mandata.  Kao razlog razrješenja,  navedeno da je Aščić izgubio sudske postupke zbog kojih je općina Kalesija iz budžeta platila iznos sredstava od 54 hiljade KM.  

Usvojena je Odluka o dodjeli priznanja „Ponos Općine Kalesija“ učenicima završnih razreda osnovnih škola iz općine Kalesija i Odluka o imenovanju predsjednika i članova Upravnih odbora JU Centar za socijalni rad Kalesija i JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija.

Prihvaćena je i Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o zaključenju ugovora o prodaji nekretnine putem javnog nadmetanja-licitacije: Iman transporti Brčko Distrikt BiH, Spectrum Vision d.o.o. Kalesija, Smajlović Nermin i Hodžič llijaz -Kalesija, Pimax Kompani d.o.o. Kalesija, Finesa d.o.o. Kalesija i OR Alumetal Seljublje.  

Vijećnici su još usvojili Odluke o pristupanju izmjenama i dopunama dijela Regulacionog plana “Proizvodno-poslovna zona Kalesija Grad, Kalesijsko polje i Ćetenište”Kalesija  i “Tojšiči”Kalesija.

Također, donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o uslovima i postupku za ostvarivanje prava na obavezno zdravstveno osiguranje lica u statusu socijalne potrebe na području općine Kalesija.

Vijećnici su podržali Plan jesenje sjetve za 2021. godinu i Izvještaje o radu i poslovanju u 2020. godini javnih preduzeća čiji je osnivač općina Kalesija: JP “Vodovod i kanalizacija Kalesija” d.o.o. Kalesija, JP “Veterinarska stanica” d.o.o. Kalesija i KP “Komunalac” DD Kalesija u 2020.godini.

Razmatrana je Informacija – Zdravstveno stanje stanovništva, organizacija zdravstvene zaštite i analiza apsentizma u općini Kalesija za 2020. godinu, dok je sa dnevnog reda povučena Informacija o radu i finansijskom poslovanju Javnog preduzeća “Regionalna deponija” d.o.o. Zvornik za 2020. godinu, s obzirom da predstavnik ovog preduzeća nije prisustvovao sjednici vijeća.  

Kao posljednja tačka dnevnog reda, razmatrana je Informacija o novousvojenim pravnim stavovima o raspolaganju i prometu nekretnina u javnom vlasništvu općine Kalesija.

Jednoglasno su usvojene inicijative Jasmina Osmančevića (SD) da se Služba za dijagnostiku u Domu zdravlja Kalesija izmjesti u prizemlje i  Ferida Hodžića (PDA) da se refendiraju sredstva za vantjelesnu oplodnju bračnim parovima na području općine Kalesija.

Nije usvojena inicijativa Admira Karića da se vozila u vlaništvu Općine Kalesija obilježe dodatnim oznakama (grb Općine i natpis „Službeno vozilo“, ili naziv Službe kojoj vozilo pripada)  na  vidljivim mjestima, kako bi se spriječila zloupotreba istih u toku i van radnog vremena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: