Odgođena korida u Gornjoj Kalesiji, nakon razgovora Ismeta Mešića sa organizatorom

Na svečani bajramski ambijent i dane pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici u javnosti je bačena sjena najavom održavanja tzv. “bajramskog teferiča” i koride u Kalesiji. Ismet Mešić, načelnik općine Kalesija po ovlaštenju, pozvao je organizatora najavljivanog skupa na razgovor i ukazavši mu na značaj ovih dana u životu Bošnjaka stavio do znanja da se planirani događaj ne može i ne smije održati iz razloga koje ne treba posebno objašnjavati.

Dani Ramazanskog bajrama, a posebno dani koji su u direktnoj vezi sa obilježavanjem genocida u Srebrenici, kada su  oči majki i preživjelih iz srebreničkog egzodusa, kao i svih normalnih i razumnih Bošnjaka i ljudi širom svijeta, uprte u 11. jul i koji oživljavaju i podsjećaju na rane koje nikada ne mogu  zacijeliti, dani su koji u kalendaru Bošnjaka imaju posebnu važnost.

Cijeneći način, praksu i tradiciju dosadašnjih obilježavanja dana oko 11, jula, a vodeći se moralnim, patriotskim i ljudskim opredjeljenjem ova odluka općinske administracije na čelu sa g. Mešić Ismetom nema alternativu i jedina je ispravna koju će, nadamo se, podržati svi građani Kalesije.

Prema riječima organizatora Mumina Pejzića termin održavanja koride će se pomjeriti za sedam dana (subota,16.07.2016.god.)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: