Odbojkaši Bosne iz Kalesije spremno dočekuju početak takmičenja u „Premijer“ ligi BiH

Odbojkaši Bosne iz Kalesije su ušli u završnu fazu priprema za početak nove sezone u „Premijer“ ligi BiH. Trener Edin Glogić je zadovoljan dosadašnjim tokom priprema i angažmanom igrača i nada se da će ekipa u potpunosti biti spremna za premijerligaške nastupe. Za razliku od sezone 2017/18 kada su se u elitnom razredu bh-a odbojke zadržali samo jednu sezonu, Glogić smatra da OK Bosna Kalesija sada ima kvalitetan igrački kadar koji može obezbijediti poziciju u sredini tabele.

Glogić na početku razgovora ističe da su kalesijski odbojkaši na vrijeme  počeli s pripremama za takmičenje u „Premijer“ ligi BiH, a da su povoljne vremenske prilike pogodovale za rad na otvorenom.

„ Sa pripremama smo počeli u drugoj polovini jula i iskoristili smo lijepo vrijeme da kondicione pripreme odradimo u prirodi. Nakon toga odradili smo dio priprema u dvorani, a sada se nalazimo u završnoj fazi gdje otklanjamo nedostatke, uvježbavamo postavu i pripremamo taktiku za prestojeće utakmice. Već smo dogovorili odigravanje pet prijateljskih utakmica sa renomiranim protivnicima, koje će nam biti generalna proba za novu sezonu“, kaže Glogić.

Smatra da trenutni igrački kadar može odgovoriti izazovima „Premijer lige“ i da ova ekipa ima potencijal za zauzme poziciju u sredini tabele.

„Na rapolaganju imamo 17 igrača, što nama u stručnom štabu daje mogućnost da izaberemo 12 najboljih koji će konkurisati za susrete u „Premijer“ ligi. U odnosu na prethodnu sezonu imamo jednog novog igrača. U pitanju je Darko Ostojić iz Zvornika koji se pridružio našem timu. Mišljenja sam da, na osnovu igrača, koji su nam na raspolaganju, imamo kvalitetnu prvu postavu. Također, preostalih šest igrača su približnog kvaliteta i sigurno će dobiti priliku tokom prvenstva. Za razliku od sezone 2017/18 kada smo se u „Premijer“ ligi BiH zadržali tek jednu sezonu,  sada imamo mnogo bolju ekipu, koja je zrelija, uigranija i bolje poznaju jedni druge. Mislim da ova ekipa može ostavriti naš cilj, a to je plasman u sredini tabele „Premijer“ lige BiH”, ističe Glogić.

Dodaje da će odbojkaši Bosne domaće utakmice u „Premijer“ ligi BiH igrati u dvorani MSŠ u Kalesiji što može prednost u odnosu na protivničke ekipe.

„ Dobili smo odborenje da domaće utakmice igramo u dvorani MSŠ u Kalesiji. Naša dvorana je za nas velika prednost jer u njoj svakodnevno obavljamo treninge. To je dvorana koja ispunjava minimalne kriterije i sigurno je da će protivničkim igračima biti jako teško da se snađu u takvim okolnostima. Naravno, ekipe iz „Premijer“ lige su navikle igrati u mnogo većim dvoranama, koje imaju propisanu širinu i visinu. Ovdje je riječ o specifilnim okolnostima, jer se radi o manjoj dvorani koja ne ostavlja puno prostora da kod prijema lopta može otići visoko ili da stignete loptu izvan terena. Upravo je to naša prednost, jer naši igrači imaju mnogo bolji osjećaj u svojoj dvorani“, naglašava Glogić i napominje da u OK Bosna Kalesija s nestrpljenjem očekuju završetak radova na Gradskoj dvorani u Kalesiji koja će ispunjavati sve propisane kriterije.

U odnosu na prethodne sezone, ove godine odbojkaško prvenstvo u BiH počinje u specifičnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, ali  još nisu stigle instrukcije iz OSBiH koje se odnose na sprovođenje potrebnih epidemioloških mjera.

„Na sreću niko od naših igrača nije imao problema sa koronavirusom, čak ni neke blaže simptome koji bi ukazivali na pojavu oboljenja. Iako prvenstvo počinje za nešto više od 15 dana još nismo dobili nikakve nove instrukcije. Postoji Pravilnik po kojem se moramo pripremiti za odigravanje utakmica, ali u tzv. normalnim uslovima. Vjerovatno ćemo do početka sezone dobiti pravila ponašanja u novim okolnostima, koja se odnose na zaštitu zdravlja igrača, sudija i ostalih aktera na prvenstvenim utakmicama. Međutim, svi smo se već, na neki način, navikli na novonastalu situaciju, nošenja maski, dezinfekciju prostora, mjerenje tjelesne temperature i ostalih zaštitnih mjera. Također, nije nam poznato da li će i, ako bude, u kom broju, publika moći prisustvovati odbojkašim utakmicama. Sve su to dileme koje će se sigurno riješiti do početke takmičenja“, rekao je Glogić.

Glogić je ohrabren i povoljnijom finansijskom situacijom u klubu, u odnosu na protekle godine, jer je, okvirno, osigurana većina potrebnih sredstva za novu sezonu.

„Takmičenje u „Premijer“ ligi BiH je duplo skuplje od „Superlige“ FBiH. Međutim, po prvi put smo u budžetu općine Kalesija dobili budžetsku stavku za klub koji se takmiči u “Premijer“ ligi u iznosu od dodatnih 30 hiljada maraka. Uz ova i redovna sredstva koja smo i do sada dobijali od Sportskog saveza općine Kalesija, ali i viših nivoa vlasti, mi smo finansije zatvorili sa 75 do 85% potrebnih sredstava. Preostala sredstva ćemo pokušati obezbijediti kroz sponzorske ugovore i uvjeren sam da ćemo uspješno zatvoriti finansijsku kontrukciju za predstojeću takmičarsku sezonu“, zaključuje Glogić.

Inače, takmičenje u odbojkaškoj „Premijer“ ligi BiH počinje prvog vikenda u oktobru, a voljom žrijeba odbojkaši Bosne će u prva dva kola igrati na gostujućim terenima, u Ljubinju i Foči. Prvu premijerligašku utakmicu na domaćem terenu kalesijski odbojkaši će odigrati u trećem kolu kada će ugostiti sastav Kaknja.

(Pricesagranice/Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: