Obilježena 30. godišnjica Regionalnog savjetovanja općinskih štabova Patriotske lige sjeveroistočne Bosne

U Kalesiji je obilježena 30. godišnjica Regionalnog savjetovanja općinskih štabova Patriotske lige sjeveroistočne Bosne koje je održano na današnji dan u Osnovnoj školi u Tojšićima. Obilježavaju su prisustvovali članovi Saveza boraca Patriotske lige kao i predstavnici ostalih boračkih saveza TK. U ime Vlade Tuzlanskog kantona obilježavanju treće decenije Regionalnog savjetovanja Patriotske lige pristustvovao je Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja TK.

Na današnji dan 1992. godine općinski štab Patriotske lige Kalesija dobio je zadatak da organizuje s ove vremenske distance, kažu učesnici, jedno od najznačajnijih savjetovanja Patrotske lige u Bosni i Hercegovini. Savjetovanje je okupilo pripadnike opštinskih štabova Patriotske lige i komandire specijalnih jedinica Patriotske lige regije sjeveroistočne Bosne.

– Bosna i Hercegovina je tada bila u situaciji da poslije agresije na Sloveniju i Hrvatsku bilo je jasno šta slijedi. Patriotske snage koje nisu mogle čekati i stajati mirno. Morali smo nešto poduzeti u skladu sa onim što je tada bilo moguće legalnim putem, a morali smo i putem organizovanja PL kao organizacije za odbranu, koja je kasnije bila embrion nastanka TO i ARBiH – kaže Dževad Torsunbegović, predsjednik Skupštine Patriotske lige BiH.

Bilo je to vrijeme nadolazeće agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, prisjeća se i Muzijet Kahrimanović, predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK, a rukovodstvo pobunjenih bosanskih Srba već krenulo u aktivnosti na stvaranju paradržavnih tvorevina formiranjem tzv. srpske republike u Bosni i Hercegovini 9. januara 1992. godine. Učesnici Regionalnog savjetovanja općinskih štabova Patriotske lige sjeveroistočne Bosne prepoznali su šta predstoji ukoliko patriote RBiH ne reaguju.

– I bili su u pravu i dali su ogroman doprinos da se zaustavi zlo koje je dolazilo iz Srbije i Crne Gore iz tih centara moći, ali i iz tadašnje JNA nad kojom je apsolutnu kontrolu preuzelo srpsko rukovodstvo i sručilo svu silu i zlo 1992. godine u BiH – dodaje Kahrimanović.

Trideset godina poslije, fašističke ideologije i dalje žive, napominje Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja TK. Građani TK i BiH okrenuti su miru i suživotu.

– Ovo je prilika da se vidimo i da se pokažemo da postojimo i da svojim prisustvovom pošaljemo poruku mira. Mi njegujemo kulturu sjećanja, nikome ne prijetimo i ova situacija kakva jeste, nadamo se da neće doći do veće eskalacije. Mi nećemo biti faktor koji će narušiti mir, mi smo faktor stabilnosti i kao takvi šaljemo poruku mira i tolerancije – napominje Ahmetović.

Mnogi od učesnika Regionalnog savjetovanja općinskih štabova Patriotske lige sjeveroistočne Bosne danas nisu među živima, kažu borci. Onima koji su živote dali u odbrani odali su počasti na spomen obilježju u Tojšićima i na Centralnom spomen obilježju u Kalesiji. Nakon Tojšića, početkom februara održano je još jedno vrlo značajno, Regionalno savjetovanje u Mehuriću kod Travnika. U aprilu 1992. je osnovan Štab Teritorijalne odbrane Republike BiH, a zatim i Armija Republike Bosne i Hercegovine. Njenim osnivanjem Patriotska liga zvanično prestaje da postoji, a svi njeni pripadnici postaju borci Armije.

(RTVTK)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.