Obilježena 28. godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige

Danas je obilježena 28. godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige.

Na Regionalnom savjetovanju Patriotske lige, koje je održano 11. januara 1992. godine u Tojšićima, organizirana je priprema za odbranu Bosne i Hercegovine. Regionalno savjetovanje Patriotske lige za sjeveroistočnu Bosnu bilo od velikog značaja za odbranu Bosne i Hercegovine od agresora.
Obraćanjem jednog od osnivača Patriotske lige, Dževada Tosunbegovića, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na spomen obilježju u Tojšićima počelo je obilježavanje.

“Na današnji dan 1992. godine ovdje je održano savjetovanje komandanata Patriotske lige za sjeveroistočnu Bosnu, to je bilo u ono vrijeme nažalost kada je agresija na Međunaradno priznatu R BiH već bila izvjesna. Ovdje su donijeti zaključci da se intenzivira rad na pripremama za odbranu BiH, za područje Tuzle, tuzlanskog kraja, sjeveroistočne Bosne, to bi bio siže zaključaka koji su donijeti nakon tog savjetovanja.”, kazao je Salih Kulenović, predsjednik Saveza Udruženja boraca Patriotske lige BiH.

Značaj Patriotske lige u odbrani domovine naveo je ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić.

“Pojava Patriotske lige u to vrijeme je imala višestruk značaj, jer smo poslali jasnu poruku eventualnim agresorima da ima dovoljno patriotskih snaga koje će se suprostaviti odbrani teritorijalnog suveriniteta i cjelovitosti BiH. Poslali smo poruku ne samo eventulanog agresoru, već i svim patriotama da smo spremni da radeći zajedno sa svimaa kojima doživljavaju BiH kao svoju zemlju da odbranimo ono što nam je najsvetije, a to je teritorijalno cjelovitost i živote naših građana”

“Mi u Kalesiji iz godine u godinu održavamo ovu tradiciju, moramo kazati da smo ponosni na ovaj događaj, ponosni smo i na sve učesnike tog događaja. Kalesija je kao i druge općine koje su imale učesnike na ovom skupu zahvaljujući tom skupu učinila maksimum napora da napravi dobru organizaciju i da se spremimo za zlo koje je nadolazilo. Zahvaljujući dobroj organizaciji možemo reći da Kalesija spada u red općina koja je maksimaslno činila da sačuva svoje građane, općinu i državu”, kazao je Fikret Suljaković, savjetnik načelnika Općine Kalesija.

Predstavnici Ministarstva za boračka pitanja, Općine, boračkih udruženja, porodice šehida i poginulih boraca položili su cvijeće na spomen obilježje u Tojšićima, kao i na centralnom spomen obilježju u Kalesiji. Nakon toga upriličena je svečana akademija i otvaranje izložbe u BKC “Alija Izetbegović” Kalesija.
Pokrovitelj obilježavanja 28. godišnjice regionalnog savjetovanje Patriotske lige za Sjeveroistočnu Bosnu je Općina Kalesija-općinski načelnik, federalno ministarstvo za pitanje boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

(Kalesija.info)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: