Obilježen Dan općine Kalesija (FOTO i VIDEO)

Danas je 23.maj – datum koji se obilježava kao Dan općine Kalesija.

Obilježavanje Dana općine Kalesija započelo je polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na centralnom spomen obilježju u Kalesiji. Cvijeće su položile i fatihu proučile delegacije općine Kalesija, Vlade TK, političkih subjekata, boračkih organizacija i udruženja, MIZ Kalesija…  

Svečana sjednica općinskog vijeća Kalesija održana je u BKC-u “Alija Izetbegović” Kalesija gdje su se prisutnim obratili predsjedavajući vijeća Mensur Hukić i općinski načelnik Sead Džafić. 

Načelnik Sead Džafić je svim građanima općine Kalesija čestitao 23.maj – Dan općine Kalesija i istakao da je ovo najvažniji dan za našu općinu. Posebnu zahvalnost uputio je šehidima i poginulim borcima, kao i svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

“23.maja 1992.godine smo oslobodili našu Kalesiju i danas uživamo u toj slobodi, zahvaljujući našim borcima koji su za ovu slobodu dali svoje živote. Moram vas podsjetiti i dalje moramo voditi računa i čuvati Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga Vas pozivam da se ujedinimo i sačuvamo našu domovinu”, kazao je Džafić.

Mensur Hukić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija je, uz čestitke građanima u povodu Dana općine Kalesija, kazao je da pobjede i ratne zasluge pripadnika ARBiH nikada ne smijemo zaboraviti.   

“Danas kada slavimo Dan općine s ponosom se prisjećamo svih ratnih godina, a posebno 23.maj 1992.godine kada je Kalesija postala prvi oslobođeni grad u BiH”, rekao je Hukić.

Prisutnima se u ime Vlade TK-a obratio Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja, koji je svim Kalesijcima čestitao Dan općine i naglasio značaj oslobođenja Kalesije.

 “ Oslobođenje Kalesije je imalo izuzetno veliki značaj za šire područje TK-a, jer su 23.maja 1992.godine deblokirane općine Sapna i Teočak, a neprijateljska vojska je spriječena u svom produru prema Tuzli i drugim općinama našeg kantona”, istakao je Ahmetović.

U znak priznanja za naročite zasluge građanima, organizacijama, institucijama i drugim fizičkim i pravnim licima koji su se istakli svojim radom, angažiranjem i rezultatima rada, jačanju i unaprjeđenju razvoja općine Kalesija, u povodu 23. maja – “Dana općine Kalesija” dodjeljena su općinska priznanja:

“Medalju sa zlatnim grbom” dobio je “Lafat Komerc” d.o.o. Kalesija, dok je “Plaketa sa zlatnim grbom općine Kalesija” uručena Mujkanović Senadu iz Seljublja, Klubu borilačkih vještina „Prison Break“ Hrasno Gornje i Imamović Ibrahimu iz Vukovija Donjih – posthumno.    

Zbog epidemiološke situacije ove godine izostale su brojne kulterne i sportske manifestacije, koje su proteklih godina organizirane u povodu obilježavanja Dana općine Kalesija.      

FOTO:

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: