Obilježen 23.maj – Dan općine Kalesija (FOTO)

Na današnji dan prije 25 godina oslobođena je Kalesija.  Akcija oslobađanja Kalesije započela je u rano jutro 23. maja 1992. godine. U munjevitom napadu oslobođen je Prnjavor, a u večernjim satima 23. maja 1992. godine, nakon samo 12 dana okupacije, oslobođen je i centar Kalesije. Kalesija je tada postala – prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Narednih dana kalesijski oslobodioci su ušli i u Dubnicu, u Zolje i u Jajiće. Oslobođena je 28. maja Kalesija Gornja, a potom i Brda. Nešto kasnije, polovinom juna 1992. godine, oslobođeni su i Brezik, Memići, Bulatovci i Mahala.

Obilježavanje 23.maja – Dana općine Kalesija započelo je uličnom trkom učenika osnovnih i srednje škole Kalesija.

Nakon toga, predstavnici općine Kalesija, boračkih organizacija, udruženja građana, vjerskog i političkog života Kalesija su na centralnom spomen obilježju položili cvijeće i proučili fatihu za sve šehide općine Kalesija.

Svečano je pušten u funkciju i Gradski sat ispred Općine i ploča o bratimljenju općine Kalesija sa općinama u Švicarskoj i Turskoj.

Centralni dio manifestacije obilježavanja Dana općine Kalesija održan je u BKC-u Alija Izetbegović, gdje su se na svečanoj akademiji obratili općinski zvaničnici.

U ime domaćina prisutnima se obratio Fadil Alić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija, koji se zahvalio svim šehidima, RVI i borcima koji su u najtežim danima svojom hrabrošću dali ogroman doprinos za slobodu svih građana općine Kalesija i Bosne i Hercegovine.

Prigodnim referatom u povodu 23.maja – Dana općine Kalesija obratio se doktor Sead Selimović. Selimović je ovoga puta prisutne podsjetio na okolnosti, uzroke i posljedice koje su dovele do ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini sa posebenim osvrtom na dešavanja na području općine Kalesija do 23.maja 1992.godine.

Općinski načelnik Sead Džafić se u svom obraćao bazirao na dosadašnje rezultate rada i pozvao sve Kalesijce na jedinstvo i stvaranje uslova za bolji život svih građana

U znak priznanja za naročite zasluge građanima, organizacijama, institucijama i drugim fizičkim i pravnim licima koji su se istakli svojim radom, angažiranjem i rezultatima rada, jačanju i unaprjeđenju razvoja općine Kalesija, u povodu 23. maja – “Dana općine Kalesija”, načelnik Sead Džafić je “Medalju sa zlatnim grbom”  dodijelio Edinu Ramiću iz Šehera, ministru za raseljene osobe i izbjeglice FBiH.

“Plaketu sa zlatnim grbom općine Kalesija” dobili su : KUD “14. maj” Tojšići, Merima Osmanović iz Miljanovaca i Nogometni klub-škola fudbala “RESPEKT” Kalesija. Ova priznanja trebao je dodijeliti predsjedavajući Općinskog vijeća Fadil Alić. Međutim,  prilikom izlaska na binu Alić je kazao da Općinsko vijeće koje je donijelo ovu Odluku doživljava kao porodicu jednakih, sebe kao prvog među jednakima i da smatra kako najzaslužniji trebaju dodijeliti nagradu najzaslužnijima.Zbog toga je čast da dodijeli ova priznanja prepustio „Zlatnom ljiljanu“ Senadu Šmigalovića, vijećniku u Općinskom vijeću Kalesija.

U znak priznanja za posebne zasluge i doprinos u afirmaciji i razvijanju općine Kalesija posebno općinsko priznanje «Počasni građanin općine Kalesija» dodijeljeno je Arthuru Cantieniu iz švicarskog grada Zug.

Ministar Ramić se zahvalio na dodijeljenom priznanju i naglasio da su općini Kalesija otvorena vrata Vlade FBiH i resornih ministarstava i pozvao općinskog načelnika da aplicira na projekte i javne pozive koji su upućeni od strane vlade FBiH.

Ramić je novčanu nagradu, koja se dodjeljuje u sklopu priznanja kojeg je dobio uručio Udruženju građana „Osmjeh nade“ – Kalesija.

Počasni građanin općine Kalesija Arthur Cantieni je istakao da mu čini posebnu čast i zadovoljstvo što je dobio ovo jako značajno priznanje i naglasio da je to za njega obaveza da i dalje pomaže građanima općine Kalesija

U kulturno zabavnom dijelu programa nastupili su učenici OŠ Kalesija, GKUD „Halisije“ i estradni umjetnici Ramil Salkić i Eldin Barčić.

Nakon svečane akademije načelnik Sead Džafić i brigadni general Mirsad Gutić su presijecanjem vrpce otvorili spomen sobu posvećenu borcima u toku odbrambeno – oslobodilačkog rata u periodu 1992-1995. godina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: