Obilježavanje Dana rijeke Spreče

Sutra, u srijedu 25. septembra je planirano obilježavanja Dana rijeke Spreče na izletištu pored novog mosta na rijeci Spreči/put za Gojčin, Kalesija.

Obilježavanje Dana rijeke Spreče se organizira u sklopu kampanje “Voda za sve“ koja u fokusu ima zaštiturijeke Spreče i jezera Modrac. Zagađenje rijeke Spreče je veoma ozbiljan i alarmantan problem, a osnovni uzroci ovog zagađenja su ispuštanje industrijskih i komunalnih otpadnih voda u vodotoke bez odgovarajućeg tretmana, odlaganje čvrstog i tečnog otpada direktno u vodotoke i zagađenje iz poljoprivrede. Rješavanje ovog problema je dugotrajan i sveobuhvatan proces, pri čemu je neophodna uključenost nadležnih institucija svih nivoa vlasti, privrednog sektora, građana, organizacija civilnog društva i medija, jer smo svi mi u isto vrijeme i zagađivači i žrtve nastalog stanja i ovaj problem možemo samo zajedničkim i planskim djelovanjem riješiti.

Ovaj svečani skup je dio aktivnosti projekta Eko BiH koji finansira Evropska unija kroz program Podrške civilnom društvu i medijima. Cilj projekta je osnaživanje organizacija civilnog društva iz oblasti zaštite okoliša/ životne sredine za uključivanje u proces kreiranja, sprovođenja i monitoringa sektorskih strategija i politika iz oblasti okoliša/životne sredine i klimatskih promjena, kao i uključivanje u procese donošenja odluka u vezi sa EU integracijama.

Podsjećamo, ovaj datum je prvi put obilježen prošle godine kada se 6 općina (Šekovići, Osmaci, Kalesija, Gračanica, Petrovo i Doboj Istok) i 8 škola iz ovih općina ujedinilo i zajedno radilo na zaštiti rijeke Spreče. Zajednički je određeno da 25. septembar bude Dan rijeke Spreče.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: