Obilježavanje Dana Armije RBiH u TK: Sprema se veliki defile kroz Kalesiju

večanost obilježevanja Dana Armije RBiH u Tuzlanskom kantonu bit će održana 14. aprila u Kalesiji. Toga dana planiran je veliki defile kroz centar grada, polaganje cvijeća na spomen obilježje šehidima i poginulim borcima pred zgradom Općine Kalesija, kao i sportska takmičenja i svečana akedemija.

Predsjednik Koordinacije boračkih saveza TK Edin Hadžimuhamedović u ime boračkih udruženja pozvao je sve bivše pripadnike Armije da dođu u Kalesiju na obilježavanje ovog značajanog datuma.

Podsjećamo, neposredna ratna opasnost u BiH proglašena je 8. aprila, a potom je uslijedila proglašanje Republike BiH te uspostava štaba Terotorijalne odbrane BiH. Predsjedništvo BiH naložilo je svim naoružanim sastavima i pojedincima, osim JNA i MUP-a, da se jave općinskim, gradskim i regionalnim štabovima TO BiH, koji će biti potčinjeni jednoj komandi. Zbog toga se kao Dan Armije BiH uzima 15. april, iako je TO BiH zvanično preimenovana u Armiju RBiH 23. juna 1992.

– Objedinjavanje patriotskih snaga u Armiju RBiH je sudbonosni događaj u historiji BiH. U posljednjih nekoliko godina ovaj važan datum se dostojno obilježava, a to je posebno važno zbog mladih, koji moraju znati značaj formiranja naše Armije i šta se moglo destiti da do toga nije došlo – rekao je general Sead Delić, bivši komandant Drugog korpusa Armije RBiH.

Premijer TK i predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja Jakub Suljkanović naglasio je da je važno njegovati kulturu sjećanja, da se budućim generacija ne bi dogodilo ono što se dogodilo nama.

– Moramo se sjećati ponosnih dana kada smo stvarali Armiju RBiH, ali i budućim generacijama ostaviti u naslijeđe sve ono za šta smo se borili – rekao je predsjednik Saveza demobilisanih boraca TK Muzijet Kahrimanović.

Boračka udruženja do 14. aprila i centrane svečanosti u Kalesiji, planiraju obilazak socijalno ugroženih i bolesnih saboraca i polaganja cvijeća na spomen obilježjima širom BiH.

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: