Nove tehnologije na izborima: Hoćemo li dobiti elektronske skenere za glasačke listiće?

Na nedavno održanoj konferenciji “Slobodni izbori za sve: Uslov koji nema alternativu!”, koju je u Sarajevu organizirala Koalicija Pod lupom, uz ostalo, bilo je govora i o uvođenju novih tehnologija u izborni proces u BiH.

Na konferenciji je ocijenjeno da su birački odbori „najtanji“ dio izbornog procesa, te da bi se uvođenjem novih tehnologija u budućnosti spriječile eventualne malverzacije tokom izbora.

Moderator ove sesije bio je Hajrudin Huseinović, predsjednik Općinske izborne komisije Kalesija (OIK).

Huseinović je iznio nekoliko mogućnosti za unapređenje izbornog procesa.

-Jedna od mogućnosti je uvođenjem elektronskih skenera za glasačke listiće. Time bismo ubrazli sam proces, učinili ga mnogo transparentnijim, ali i praktično isključili utjecaj ljudskog faktora u samom procesu brojanja glasova, kaže Huseinović.

Također, čitača bar kodova za identifikacione dokumente ubrzao bi sam proces, ali i spriječio duplo glasanje ili glasanje sa nevažečim ličnim kartama.

-Tehničko unapređenje moglo bi biti i uvođenje providnih glasačkih kutija i „skraćivanje“ kabina za glasanje, ističe Huseinović.

Nije nimalo slučajno da upravo predsjednik OIK-a Kalesija dobio priliku da na konferenciji govori o ovoj temi. Naime, OIK Kalesija je već godinama korak ispred svih u pogledu uvođenja novih tehnologija i unapređenja samog izbornog procesa.
Tako je još 2008. godine obuka članova biračkih odbora u Kalesiji vršena video-spotovima koji su koncipirani tako da prikazuju ukupan izborni proces, približavajući ga članovima biračkih odbora na jednostavan i razumljiv način. CIK BiH je sa ovom praksom počeo 2014. godine.

I na prošlogodišnjim lokalnim izborima OIK Kalesija je otišao korak ispred svih, omogućivši svim građanima da u realnom vremenu prate unos rezultata izbora.

Ovaj projekat realiziran je u partnerskom odnosu sa TV Neon i u saradnji sa Radio Feralom, te internet potrtalima ntv.ba, nkp.ba, Bportal.ba.

Ovakav način rada u Kalesiji izazvao je dosta interesa diljem BiH, pa bi se već na narednim izborima moglo očekivati da i u drugim općinama krenu ovim putem.

Učešće na ovoj konferenciji i uloga moderatora, ističe Huseinović, priznanje je za dosadašnji rad njemu lično, ali i svim članovima OIK-a Kalesija. To je svakako i još jedan dokaz da se OIK Kalesija s razlogom nalazi u grupi najbolje ocijenjenih u BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: