NiP Kalesija: Želimo Budžet za sve građane Kalesije, 0,5% (cca 50.000 KM godišnje) izdvojiti za povratnike

Na VIII redovnoj sjednici OV Kalesija (30.11.2021.) sa zakašnjenjem je usvojen Nacrt budžeta Općine Kalesija za 2022.godinu.
Da se ciljano ovaj dokument ostavio za predzadnju sjednicu u kalendarskoj godini, i kako bi se skratila Javna rasprava (koja praktično nije sprovedena, pa se uz „olakšice“ COVID pandemije omogućilo slanje prijedloga putem e-maila, Pošte ili putem protokola u Općini), mnogo je razloga, a svakako da je glavni razlog taj što načelnik i njemu vjerna grupacija vijećnika ne žele da im se bilo ko miješa u ono što su već dogovorili.

Narod i Pravda je u aktuelnom mandatu od samoga početka upozoravala na niz anomalija u vezi raspolaganja javnim novcem, a na nedavno usvojeni Rebalans budžeta javnost Kalesije je ostala uskraćena za informaciju i ko je radio taj dokument, kada niti jedan amandman NIP-a nije uvažen.
Da mnogo šta ne štima pokazao je nedavni izvještaj utroška budžetskih sredstava za prvih 9 mjeseci, a projekcije nisu ohrabrujuće niti za kraj godine.

Ipak, Budžet je glavni dokument u funkcionisanju jedne zajednice. Budžet je, doslovno, ZAKON.
Zakoni moraju sve nas tretirati jednako, a Zakona smo se dužni i pridržavati.

Zbog toga je Narod i Pravda dostavila svoje prijedloge za Budžet Općine Kalesija za 2022.godinu.
Riječ je o prijedlozima do kojih smo došli nakon razgovora sa velikim brojem građana, predstavnicima mjesnih zajednica, kolektivima koje okupljaju veliki broj naših sugrađana svih generacija, aspiracija i potreba.
Naravno, Budžet jedokumenat koji se usvaja na sjednici OV Kalesija, i do same sjednice ćemo u slučaju potrebe delegirati još prijedloga putem amandmana, nakon što vidimo konačan Prijedlog budžeta za 2022.godinu.


Na protokol Općine, kao i putem e-maila, poslali smo 13 prijedloga, koji su ispred; političke stranke Narod i Pravda (NiP), Kluba vijećnika NIP, Organizacije žena NiP i Organizacije mladih NiP.
Kroz ove prijedloge NiP je tretirao; predškolsko obrazovanje, boračka udruženja, osobe sa invaliditetom , sportske kolektive, mjesne zajednice… A posebnim prijedlogom NiP želi uvesti novinu u Budžet Općine Kalesija, a to je stavka za povratnike u nekadašnja naselja koja su pripadala Općini Kalesija, koja su nakon Daytona pripala novoformiranoj općini u manjem BH entitetetu, općina Osmaci.

– U prilogu pogledajte 13 protokolisanih Prijedloga za Budžet 2022.godine ispred NiP Kalesija

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D231816239074454%26id%3D100067382375293&show_text=true&width=500

0,5% Budžeta (cca 50.000 KM) za povratnike

Narod i Pravda je politička organizacija koja se zalaže za transparenost, odnosno da raspodjela javnih sredstava uvijek bude prezentirana građanima.
U Kantonu Sarajevo u Budžet za 2022. godinu se planira 0,5% sredstava za projekte povartnika u manjem BH entitetu. Pošto se radi o velikom Budžetu, koji je iznad 1 milijarda KM, 0,5% je više od 5 miliona KM, pa se ovim želi pokriti cijeli teritorij manjeg BH entiteta.
Pošto je Budžet Kalesije prema Nacrtu nešto iznad 11 miliona KM, a prethodnih godina je ispunjenje budžeta bilo do 10 miliona KM, to bi značilo da prema prijedlogu NiP-a Općina Kalesija godišnje izdvaja cca 50.000 KM (50 hiljada).
Zbog toga NiP predlaže da ova sredstva idu za projekte infrastrukture, kulture i obrazovanja za povratnike u Općini Osmaci (manji BH enitet), odnosno naselja; Mahala, Caparde, Hajvazi, Šeher, Like, Sajtovići, Kusonje, Borogovo…
Riječ je naseljima koja su do Daytonskog mirovnog sporazuma pripadala Općini Kalesija.
Povratnici u ova naselja, pogotovo Bošnjaci, su i dalje vezani i „naslonjeni“ na Kalesiju.

(foto: protokolisan prijedlog NIP za Budžet 2022.)

Skoro sve svoje rashode za osnovne životne namirnice, ali i za potrebe školovanja, zdravstva, nabavke građevinskog i svih drugih materijala (generalno – skoro svih životnih troškova) –povartnici iz ovih naselja „ostavljaju“ po pravilu na prostoru općine Kalesija, te sa tim zajedno sa ostalim građanima Kalesije skoro ravnopravno učestvuju u poboljšanju poslovanja privrednih subjekata, ali i punjenu budžeta kroz razne poreze.

Stanovnika Općine Osmaci se institucinalno sjetimo samo u vrijeme predizbornih kampanja, a ovo je način da u budućnosti svoj odnos prema njima, povratnicima, gradimo na uzajamnoj saradnji.
0,5% zvuči malo, i svakako treba nastojati da se u budućnosti ova cifra raste.
Ipak, treba naglasiti da je na 10 miliona KM (KOLIKO JE TRENUTNO REALAN DOMET GODIŠNJEG BUDŽETA OPĆINE KALESIJA) 0,5% = 50.000,oo KM (PEDESET HILJADA KM) na nivou jedne godine.

—- Nadamo se da će naši prijedlozi, pogotovo prijedlog da se 0,5% budžeta usmjerava za povratnike, postati sastavni dio Budžeta Općine Kalesija – ističu iz Naroda i Pravde Kalesija.

Iz OO Narod i Pravda se nadaju da će se prije konačnog Prijedloga budžeta za 2022. godinu koji će se naći pred vijećnicima na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici biti održan Okrugli stol, kako bi ravnopravno sa ostalima prezentirali naše prijedloge, kao i saslušali prijedloge drugih.
To je izostalo prilikom nedavnog Rebalansa budžeta, što ostavlja prostora za razna tumačenja.

  • Press OO Narod i Pravda Kalesija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.