NiP Kalesija/ “Počasni građanin” i načelnik koji trči počasni krug

Priznanje “POČASNI GRAĐANIN OPĆINE KALESIJA” je, kako i samo ime nosi, počasno priznanje za časnu osobu koja se svojim postupcima dala veliki doprinos na raznim poljima kako bi se život, u ovom slučaju građana općine Kalesija, podigao za veći nivo kvalitete.

Kratko rečeno, priznanje se daje OSOBI koja nas ujedinjuje, a ne nekome ko je uzrok mnogih podjela.

Takve odluke bi trebale biti stvar koncenzusa, nakon šire javne rasprave, a jednoglasna odluka Općinskog vijeća bi trebala biti stvar formalnosti.

A kakav je kvalitet života u Kalesiji valjda govori i broj onih koji su otišli iz Kalesije proteklih godina.

Ne tako davno u MSŠ Kalesija je znalo biti i preko 400 maturanata, dok je u školskoj 2021/2022 taj broj nešto iznad 170.
Kalesijci se danas lakše okupe u Sarajevu, Minhenu, Berlinu, Zugu (…) nego li u svojoj, “ravnomjerno razvijenoj” Kalesiji.

Prijedlog općinskog načelnika, Seada Džafića, da se “Počasnim građaninom” općine Kalesija proglasi Bakir Izetbegović, je iznendio sve u Kalesiji, čak i stranačke pristalice. Veće je to iznenađenje nego da je načelnik predložio samog sebe, jer to mu ne bi bilo ni prvi put…
Prijedlog Bakira iz Sarajeva je “u vanrednoj proceduri”, u dopuni materijala za sjednicu OV Kalesija, čak i bez saglasnosti Kolegija da se ovaj Prijedlog uvrsti na dnevni red – je presedan, koji bi eventualno izglasavanje ove odluke zaista učinio manjkavim, navodi se iz OO Narod i Pravda Kalesija, čiji su vijećnici najavili da neće podržati Prijedlog ove odluke, jer isti prijedlog sigurno nije od strane građana Kalesije.

Doskorašnji “krivac za nedolazak projekata u Kalesiju”, Bakir Izetbegović, od načalenika Kalesije nominovan za POČASNOG GRAĐANINA općine Kalesija

“Ne želimo spekulisati o eventualnim razlozima jednog ovakvog prijedloga, ali ne možemo se oteti dojmu da se radi o potezu u svrhu predizborne kampanje za nominovanog, a vjerovatno kao gesta privatne zahvalnosti načelnika, odnevdanog povratnika u SDA, za neku od pozicija na kompenzacijskim listama. Ili pak, gluho bilo, da ga isti, jer se pokazivalo da to nominovani može, zaštiti od istražnih organa, tužilaštva i suda” – jasni su iz NIP Kalesija.

Kako drugačije komentarisati potez čovjeka koji dvije predizborne kampanje optužuje upravo Bakirovu SDA da ništa nisu uradili u Kalesiji u protekle dvije decenije, a u toku prvog mandata se javno žalio da SDA koči projekte za Kalesiju jer on nije iz te stranke.

Kako to da preko noći, nakon njegovog prelaska/povartka u SDA, predsjednik te stranke može biti i počasni građanin Općine kojoj je doskora kočio projekte?!

Ovo je, dalje tvrde u NIP Kalesija, samovolja načelnika vjerovatno nakon razgovora sa omiljenim potpredsjednikom SDA, koji je i ranije pokazivao mišiće na tijesnoj većini u OV Kalesija, koji rade po njegovim naređenjima. Naravno, poslušnost ima cijenu, te su neki od vijećnika već naplatili svoje dizanje ruke, a neki to još uvijek čekaju. Iako će i sami priznati da nisu znali za ovo, i vjerovatno da se ne slažu, na sjednicama su “vojnici stranke” i poslušat će novog šefa kalesijske SDA.

Sigurni smo da će se mnogi građani Kalesije, nakon što se iznenade ili pak šokiraju, zapitatati – ZAŠTO!?

Možda zbog estradno odigrane utakmice oko revizije tužbe protiv Srbije za genocid? Možda zbog respiratora? Možda zbog činjenice da za prvog čovjeka Obavještajno-bezbjednosne službe imamo čovjeka bez diplome, ili čija je navodna diploma (javni dokument) državna tajna? Možda zbog toga što diplome supruge krije, koristeći državne resurse, kao zmija noge? Možda zbog partnerskog odnosa sa SNSD-om i HDZ-om, sa kojima ne međusobno spašavaju godinama preko leđa Bošnjaka? Možda zbog svih onih koji su baš zbog političke situacije napustili Kalesiju i BiH? Možda zbog cijena koje divljaju a građani nisu imali nikada manju kupovnu moć?

Možda su nešto lokalnijiji razlozi?! U šturom obrazloženju se navodi da se Bakir Izetbegović iz Sarajeva zalaže za ravnomjeran razvoj svih dijelova BiH, a, eto, Tuzlanski kanton, kao najmnogoljudniji i centar industrije, u putnoj blokadi od završetka agresije… Priča oko zaobilaznice u Kalesiji je prisutna dvije decenije, i ništa konkretno se nije poduzelo.

A protekle dvije decenije, a naročito zadnjih godina, procesima upravlja upravo Bakirova SDA…

Bakire, je li te sramota da u zgradi koja nosi ime tvoga oca tebe proglase počasnim građanim općine Kalesija, isti oni koji otimaju budžetski novac za duplo povećanje paušala i dnevnica?!

Sjednice Općinskog vijeća Kalesija se održavaju, zbog nesposobnosti načelnika koji namjenske prostorije za sjednice drži zatvorenim već više od tri godine, u velikoj sali BKC-a koji nosi ime po ocu nominovanog Bakira Izetbegovića iz Sarajeva.

Alija bi se vjerovatno pobunio da se nešto po njemu nazove, iako su njegove zasluge nemjerljive u odnosu na njegovog sina, Bakira Izetbegovića iz Sarajeva.

Da li je Bakir Izetbegović iz Sarajeva, čovjek koji svoj narod svim silama gura u “vjersku skupinu”, iz koje je nas njegov babo jedva iščupao, dostojan jednog takvog priznanja?!

Ima li on tu veličinu da, u slučaju da se ova odluka zaista izglasa, odbije i istu ne prihvati?

Ipak, radi se o herojskoj Kalesiji. Prvom oslobođenom gradu u BiH u zadnjoj agresiji.

Počasni građanin da bude Bakir Izetbegović iz Sarajeva?!

Babo ne bi, ali da li će mali sin Bakir iz Sarajeva prihvatiti priznanje od grupe vijećnika koja je nedavno, uprkos negodovanju gladnih građana, povećala za duplo vijećničke paušale i dnevnice?!

Mali sine velikog babe, nominacija nije prijedlog građana Kalesije. Valjda vam to neko bude objasnio.

Niti odluka nije na građanima Kalesije.

Razmisli. Zaustavi ovaj sramni čin dok je još u nastajanju…

Ako su iskreni i vijećnici SDA, a trebali bi u mubarek mjesecu ramazanu da ne lažu ni druge ni sebe, niti oni neće glasati za Bakira Izetbegovića iz Sarajeva.

Na zadnjim sjednicama su uporno ponavljali i tvrdili da neće glasati za prijedloge dopuna dnevnog reda koje nisu prošle regularne i standardne procedure kao što je Kolegij OV. Ali pošto je načelnik sada SDA, i nedavno je “iftario” kod Bakira iz Sarajeva baš u Sarajevu, moguće je da će pogaziti svoje “principe”.

Raniji dobitnici titule POČASNI GRAĐANIN jednoglasno podržani od strane OV Kalesija, Bakiru iz Sarajeva titulu dodjeljuju SDA vijećnici i vijećnici kojima od glasanja zavisi radni ili drugi status?!

Ranije su za “počasne građane” općine Kalesija proglašeni: doktor Ekrem Dizdarević (2012.godine), osnivač Ratne bolnice u Kalesiji, i Arthur Cantieni (2017.godine), nekadašnji predsjednik švicarskog grada Zuga. Općinsko vijeće je u oba navrata jednoglasno podržalo ove prijedloge, koji su i u javnosti prihvaćeni sa oduševljenjem, te su samo dio zahvalnosti imenovanim osobama.

Ko će u OV Kalesija glasati za Bakira Izetbegovića iz Sarajeva za istu titulu?

Vijećnici SDA, kojih nakon pojačanja svih boja i mirisa ima ukupno 13?

Za potvrdu odluke je potrebna prosta većina od 27 vijećnika, odnosno da 14 glasa za odluku. Ako SDA bude jedinstvena, a opšte poznato je da su jedinstveni u svojim interesima, za to će im trebati još jedan glas… Ako načelnik bude htio, a očigledno da je tako naumio, neće mu biti teško obezbijediti još koji glas. Svakako da su tu neki “sateliti podrške”, koje u svakom slučaju može ucjeniti. Naprimjer, zamjenik predsjedavajućeg OV kalesija, iz SD-a, je siguran dodatna ruka, sa kojom će svoju poziciju, za koju vjerovatno ne zna ni nadležnosti niti ih je ikada koristio, svoju poziciju zadržati barem još mjesec dana.

SDP bi, da se kao stranka pita, sigurno bio protiv ovog prijedloga, ali osim jednog vijećnika preostala tri su prilično pouzdani rezevni igrači načelniku, i sigurno da mogu priskočiti u slučaju potrebe.

SBB, kao i na svim nivoima vlasti, ima nedefinisane stavove. Vijećnici se ponašaju kao i predsjednik stranke na nivou države, te za svaku odluku se odluče u “produžecima”, vješto argumentirajući da je svaka njihova odluka “da ne bi kočili procese”.

PDA je stranka koja je nastala, po vlastitom priznanju, “iz nužde”. Tu “nuždu”, stalno to podcrtavaju, uzrokovala je politika Bakira iz Sarajeva, koji je potpuno zapostavio TK. Ako je glavni adgument načelnika da se Bakir zalaže za ravnomjeran razvoj svijh dijelova BiH, to potpuno neutrališe potrebu za postojanjem PDA. Ali čisto sumnjamo da vijećnici PDA razmišljaju o tome, nego će za projekte koje su obećali svojim komšijama podržati vjerovatno i još nebuloznije i nelogičnije prijedloge načelnika.

Vijećnici Naroda i pravde (NiP) su od početka mandata jedini pokazali principijelnost kada je u pitanju priča iz predizborne kampanje, a i u slučaju vanredne procedure za imenovanje “počasnog građanina” općine Kalesija vjerovatno i jedini koji će pokušati svoje stavove javno iznijeti, ne trgujući svojim rukama.

Na kraju je najmanje važno kako će glasati vijećnici političkih stranaka, i jedini pravi sud o ovome neka daju građani Kalesije – poručili su iz NiP Kalesija.

Ako planiraju 23.maj, Dan PRVOG OSLOBOĐENOG GRADA U BIH, pretvoriti u predizborni skup SDA, valjda je uredu da im kažemo da to ne rade?

NiP Kalesija će to sigurno uraditi na sjednici OV Kalesija. Glasno i jasno!

I građani imaju dosta načina da pokažu svoj stav u vezi sa istim…
Šutnja je, dragi građani, odobravanje.

“Kada tiranija postane zakon, onda je pobuna dužnost” (T.J.)

•Press OO Narod i Pravda Kalesija•

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: