NIP Kalesija: Načelniče, niste zaustavili povećanje vijećničkih paušala, barem dajte šansu svim Kalesijkama i Kalesijcima da ravnopravno konkurišu na aktuelni Javni oglas koji ste pripremili za 5 osoba

Narod i Pravda Kalesija je u petak (20.08.2021.) bila domaćin sastanku Kantonalnog obora ove stranke, a ovom sastanku je prethodio sastanak Povjereništva NiP Kalesija.
Pored tema u vezi sa prestojećim unutarstranačkim izborima, doneseno je nekoliko zaključaka. Jedan od zaključaka je bio da se javnosti ponovo obratimo o temi povećanja vijećničkih paušala, kao i aktuelnim „javnim oglasom“ u Općini Kalesija za koji se prije samog objavljivanja znaju imena budućih konzumenata novca svih građana Kalesije – saopćeno je iz Naroda i Pravde.

Prošlo je mjesec i pol od skandalozne odluke Općinskog vijeća za povećanjem paušala i dnevnica za duplo (paušali sa 350 na 650, a dnevnice sa 50 na 100 KM), a akteri ove odluke i načelnik, pored velikog negodovanja građana, nisu poduzeli ništa kako bi poništili ovu odluku.
Jedini koji nisu učestvovali u pripremi ove odluke od svih stranaka koje participiraju u OV su vijećnici NiP-a, a od ukupno 3 glasa protiv dva su iz ove stranke – podsjećaju iz NiP Kalesija.

Načelnik, koji je prešutno odobrio povećanje paušala u zamjenu da vijećnici većine izglasaju smjenu općinskog pravobranioca, je tek nakon oštrih reakcija građana u izjavama za medije pokušao prebaciti odgovornost samo na vijećnike. Pored činjenice da nije iskoristio svoje zakonsko pravo da u roku od tri dana zake sjednicu OV i zatraži preispitivanje odluke, u kasnijim nastupima je čak demonstrirao zabrinjavauće nepoznavanje zakonskih propisa, ovlasti vijećnika i nadležnosti načelnika, pa čak i to da se „ne miješa u svoj posao“, za koji je, iako o tome konstatno zavarava javnost, itekako dobro plaćen, i građane Kalesije iz budžeta košta blizu 6.000 KM MJESEČNO, a dodamo li tome i dva savjetnika sa izuzetno visokim koeficijentima plate…

Ne dotiču načelnika mnogo negodovanja građana.
A, i kako bi? Pa on i ne stanuje na području općine Kalesija. Možda da mu se požale stanari u tuzlanskom naselju Stupine o svojim problemima, ili pak žitelji Neuma o nedostatku parking mjesta za goste, vjerovatni bi njih razumio.
Čak je i iz asfaltiranog parking mjesta predviđenog za nečelnika ispred zgrade Općine počela rasti trava.
Ali zaista, ovo nije samo stilska figura kojom želimo dočarati NE dolazak načelnika na radno mjesto, nego je zaista trava izrasla na njegovom parking mjestu (foto u prilogu).

„Kalesijsko ljeto 2021“, manifestacija koja je ove godine definitivno bogatija nego prethodnih godina, čiji je pokrovitelj Općina Kalesija, je prošla u znaku sekretara Općine Kalesija, koji će „ubrati“ veliki broj dnevnica ovog ljeta samo da na manifestacijama pozdravlja u ime načelnika, izvinjavajući se u njegovo ime što nije tu „zbog ranije preuzetih obaveza“.

Ali, ima jedna grupa građana Kalesije za koju se načelnik brine.
Da, svakako su to vijećnici koji su spremni podržati svaki njegov hir, ali ovoga puta želimo upozoriti na još jednu grupu – poručuju iz Narod i Pravda Kalesija.

Naime, još u predizbornoj kampanji su obećana radna mjesta u Općini i javnim ustanovama/preduzećima za desetine osoba. Kako za one koji su bili na NLB/njegovoj listi kandidata za OV, pa im obećano ukoliko ne izbore mandat a „povuku dovoljan broj glasova“ – biće nagrađeni, tako postoji i ona grupa koja je spremna „sarađivati“ na razne načine.

Eh, upravo za takve je proteklih dana raspisan „Javni poziv“ za posao na neodređeno na radna mjesta u Općini. Pet radnih mjesta, a sve su uslovi srednja stručna sprema.
A napredak je moguć nakon zasnivanja radnog odnosa. Pa zašto ne i da Općina (građani) plaćaju naknadna sticanja znanja.
Cjeloživotno obrazovanje, koje voli i sam načelnik.

Za svih pet radnih mjesta se prije slanja teksta oglasa u dnevne novine znalo za koga su isti namjenjeni. Nije pomogla niti kupovina svih brojeva Oslobođenja tog dana, jer su građani ipak saznali za konkurs. Jeste, znao je načelnik slati konkurse i u Mostar kako bi sakrio informaciju, ali bahatost i samouvjerenost su vremenom rasli, pa se načelnik više ne ustručava bacati prašinu direktno u oči građanima Kalesije.
Podsjećamo da je Javni oglas objavljen 11.augusta, i da je za isti moguće prijaviti do 26.augusta (četvrtak).
Pozivamo načelnika da sa svojim saradnicima odustane od zacrtanih imena. Zapravo, nemamo ništa protiv pet osoba kojima je načelnik i saradnici „obećali“ radna mjesta, ali želimo da ravnpravno konkurišu i ostali građani Kalesije!
Naročito želimo da djeca šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca (…) budu u ravnopravnom položaju, ali i da im se dadne dodatna prednost“ – poručili su iz Narod i Pravda Kalesija.

U političkoj organizaciji Narod i Pravda ističu da su svjesni činjenice da su mnogi unaprijed odustali od učešća na konkursu, kako bi izbjegli ponižavanje i dodatne finansijske troškove.
Ipak,pozivaju sve građane da aktivno učestvuju u borbi za promjene na bolje, te animiraju one građane koji ispunjavaju uslove konkursa (tekst Javnog oglasa u prilogu – foto) da se prijave.

Samo konretnim potezima možemo naškoditi njihovim pokvarenim planovima, jer svaka osoba koja ispunjava uslove nakon završene konkursne procedure ima mogućnost da uloži žalbu, i druge pravne mehanizme.

Ili tako, ili da nastavimo uz kahvu/kafu/kavu pričati kako nema pravde i kako narod treba ići iz Bosne i Hercegovine?

  • PRESS Narod i Pravda Kalesija
    21.08.2021.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: