NiP Kalesija: Na sjednici očekujemo smanjenje paušala i dnevnica, građane koji će doći na proteste pozivamo da ne nasjedaju na moguće „podvale“

Za četvrtak (23.09.2021.)  je zakazana VI redovna sjednica Općinskog vijeća Kalesija.
Zbog sramotne odluke sa prošle sjednice, kada je usvojna odluka o duplim povećanjima vijećničkih paušala i dnevnica, ovo je vjerovatno najočekivanija sjednica u povijesti OV Kalesija.
Istoga dana, u vrijeme početka sjednice, zakazani su i mirni protesti koje je zakazala Neformalna grupa građana Kalesije koji se protive sramnoj odluci.

Pozivamo vijećnike da sutra dostojanstveno prisustvujemo sjednici, te da svoje stavove i argumente koje smo nakon prethodne sjednice plasirali kroz razne kanale sada prezentiramo i javnosti.
Građane Kalesije, koji će doći na proteste, pozivamo i molimo da dostojanstveno iskažu svoje nezadovoljstvo, kako bi događaj prošao mirno, i kako ne bi bila bačena sjena na događaj, odnosno građansko pravo na okupljanje u cilju iskazivanja nezadovoljstva.
Nadamo se, ali ne isključujemo mogućnost, da među okupljenima neće biti i osoba koje bi po zadatku izazvale nered, kako bi se dalo povoda nadležnim organima da reaguju i rastjeraju okupljene građane.

Narod i Pravda Kalesija je na sjednici svojih organa razmatrao teme predviđene planiranim dnevnim redom, ali smo govorili i o zakazanim protestima u isto vrijeme.

Ograđujemo se od optužbi zlonamjernih jezika koji su neosnovano plasirali priču kako, između ostalih, smo i mi među „naručiocima“ protesta.
Ali, podcrtavamo, ne ograđujemo se od građana koji žele da izraze svoje negodovanje.
Naprotiv, potpuno podržavamo građane koji se protive sramnoj odluci.
Mi smo, ra razliku od većine stranaka koje participiraju u OV Kalesija, spremni braniti svoje stavove na sjednici, a račune polažemo isključivo građanima Kalesije, koji su i jedini pravi sud, poručuju iz političke organizacije Narod i Pravda Kalesija.

Javnost želimo upoznati i da smo za VI redovnu sjednicu u predviđenom vremenu dostavili tri dopune dnevnog reda. Prije svega – smanjenje vijećničkih paušala i dnevnica.
Također, pošto većina stranaka sporila načelnikovo raspolaganje velikim količinama budžetskog novca, ali i to da je načelnik u ranijim obećanjima govorio kako će raditi bez plate, predlažemo i da se načelniku i njegovim savjetnicima smanji plata na, otprilike, prosječnu platu građana u Federaciji BiH.

Također, ponovo tražimo da se u dnevni red uvrsti donošenje Zaključka o prijenosu sjednica OV Kalesija u realnom vremenu (UŽIVO), a događaji sa prethodnih sjednica svakako pokazuju potrebu za tim.

Ove tri dopune dnevnog reda smo „podebljali“ i sa vijećničkim inicijativama na koje će se izjašnjavati vijećnici, poručuju iz NIP Kalesija.

Svakako, biće to odlična prilika da sve političke stranke pokažu koliko su bile iskrene u svojim javnim istupima, kada su sve stranke bez izuzetka građanima poručivale da su protiv povećanja paušala i dnevnica.

Do sjednice nećemo komentarisati dopune dnevnog reda od strane drugih političkih partija.
Komentar ćemo prvo dati na sjednici.

Kao i do sada, vijećnici Naroda i Pravde u OV Kalesija će i nakon VI redovne sjednice izvjestiti javnost o događajima sa sjednice, a tu praksu nastavljamo i u narednom periodu.
To smo obećali građanima Kalesije, a od početka mandata jedina smo politička partija koja participira u OV Kalesija, kako iz pozicije tako i iz opozicije, koja svoje glasače, ali i kompletnu javnost, izvještava o radu zakonodavne i izvršne vlasti u Kalesiji.


PRESS Narod i Pravda Kalesija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.